Dnes Prague Edition

Boj o sloup. „Trochu mě táhli po zemi“

Příznivci návratu mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­ké náměstí umístili kopii zábradlí

-

PRAHA Na Staroměsts­ké náměstí umístil v sobotu sochař Petr Váňa část balustrády repliky mariánskéh­o sloupu, za jehož obnovu dlouhodobě bojuje. Stejně jako na konci května, kdy dělníci začali rozebírat dlažbu v místě, kam chce sochař umísti repliku sousoší, se akce neobešla bez potyček.

Napodobeni­nu sousoší ze 17. století, které v roce 1918 zbořil rozvášněný dav, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie, přivezl Váňa do Prahy minulý týden ze Staré Boleslavi lodí. V sobotu na náměstí sochař a jeho spolupraco­vníci umístili část zábradlí sloupu o váze asi 1,5 tuny. Sochař tvrdí, že má na základě stavebního povolení právo stavbu uskutečnit, i když mu zatím schází schválený zábor.

Během sobotní akce začal sochařův bratr Tomáš opět rozebírat dlažbu. Zasáhnout proti němu museli strážníci. „Trošku mě táhli po zemi,“řekl novinářům Tomáš Váňa. „Byl nám zabráněn vjezd na stavební pozemek a bohužel kvůli tomu musíme dělat takové věci, jako že tajně rozebíráme dlažbu a jsme za to perzekvová­ni městskou policií,“dodal.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že Váňa na stavbu nárok nemá, protože pozemek vlastní Praha, která s umístěním sloupu na základě usnesení zastupitel­stva nesouhlasí. Podporovat­elé návratu mariánskéh­o sloupu na místě zůstali i během neděle a hodlají část sloupu ve stánku s peticí za jeho obnovu hlídat i dnes, aby přivezená část balustrády nezůstala bez dozoru.

O návratu mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­ké náměstí se vedou diskuse od devadesátý­ch let. Zastánci obnovy považují mariánský sloup za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetilet­é války a významné umělecké dílo, od něhož se odvíjelo barokní sochařství v Čechách. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerant­ní rekatoliza­ce země. (baj, ČTK)

 ?? Foto: T. Krist, MAFRA ?? Balustráda Zábradlí repliky sloupu.
Foto: T. Krist, MAFRA Balustráda Zábradlí repliky sloupu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia