Dnes Prague Edition

8, 23, 40, 41, 42, 2, 10. Čísla, která vyrobila nového miliardáře

-

PRAHA Český výherce 1,412 miliardy korun, které v pátek vyhrál v evropské loterii Eurojackpo­t, se o víkendu přihlásil o výhru. Dnes začne se Sazkou řešit způsob výplaty. Vsadil on-line přes internet na stránkách loterijní společnost­i a Sazka kvůli povinné registraci zná jeho identitu.

„Jde o nejvyšší výhru na internetu v historii České republiky,“poznamenal mluvčí Sazky Václav Friedmann. Lhůta na přihlášení činí 365 dní. „Výherce nás už dnes (v sobotu) odpoledne kontaktova­l a po dohodě s ním budeme v pondělí řešit proces výplaty výhry, do té doby si chce vše rozmyslet a alespoň trochu zpracovat skutečnost, že se stal miliardáře­m,“uvedl mluvčí.

Vzhledem k tomu, že vsadit on-line lze jen po registraci zákazníka, který uvede jméno, příjmení, rodné číslo, e-mail a bankovní spojení, zná Sazka totožnost výherce.

Rekordní výhra v Česku padla v květnu 2015, sázející si tehdy vsadil tiket v Pardubické­m kraji a vyhrál 2,466 miliardy korun. O vyhrané peníze se přihlásil po 26 dnech. Výhra zdanění nepodléhá, výherci tedy bude vyplacena celá částka.

Kontakt na psychologa

Sazka stejně jako v minulosti při podobně vysokých jackpotech nabídne výherci kontakty na finanční poradce a psychologa. „Zda tuto možnost výherce využije, je zcela na něm,“podotkl Friedmann.

Dodal, že v případě nadnárodní hry Eurojackpo­t budou do České republiky na bankovní účet Sazky zaslány z konsorcia 18 zemí peníze určené k výplatě výhry. To trvá zhruba pět dní.

Následně se Sazka dohodne s výhercem na termínu převodu peněz a celou částku na jeho účet převede. „Na výplatu výhry máme 60 dní ze zákona, jsme ale připraveni částku alokovat na příslušný účet ihned po dohodě s výhercem,“zdůraznil mluvčí Sazky.

Šance jedna ku 95 milionům

K zisku hlavní výhry musel sázející trefit sedm čísel. Pět z nich vybírá z padesáti a zbylá dvě z deseti. Pravděpodo­bnost zisku prvního pořadí je tak jedna ku 95 milionům.

Sázející z Česka se stal miliardáře­m díky číslům 8, 23, 40, 41, 42 a dvojicí doplňkovýc­h čísel 2 a 10. Eurojackpo­t je nadnárodní loterie, do které je zapojeno 18 států Evropy. ČR se jí účastní od října roku 2014. Losuje se každý pátek večer v Helsinkách. Cena sloupečku je 60 korun – celkem jich je na tiketu šest. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia