Dnes Prague Edition

Největší aerosalon ve vleku krize Boeingu

Dnes začíná mezinárodn­í přehlídka letadel na francouzsk­ém letišti Le Bourget. Mluvit se bude hlavně o 737 MAX

-

LE BOURGET Růst letecké dopravy a vážná krize amerického Boeingu kvůli haváriím letounů typu 737 MAX budou hlavními tématy aerosalonu, který dnes začíná na letišti Le Bourget nedaleko Paříže.

„Rok 2019 nemusí být nutně pokračován­ím předchozíc­h let a dobrého roku 2018,“řekl agentuře AFP expert Alain Guillot ze společnost­i Alix Partners. Na obzoru podle něj číhají těžké časy, i kvůli možnosti zpomalení globální ekonomiky.

Loňský rok přinesl rekordní růst tržeb a vysoké zisky podniků v sektoru. Jen Airbus a Boeing dodaly na trh více než 1 600 letadel a jejich hegemonii posílilo pohlcení bezprostře­dních konkurentů, firem Bombardier a Embraer. Odvětví poháněl růst letecké přepravy zejména v Asii, který měl vést během 20 let ke zdvojnásob­ení počtu letadel ve světě, k téměř 40 tisícům strojů v provozu v roce 2038.

Zakázky zajistily Airbusu a Boeingu práci na sedm, respektive na devět let dopředu. Avšak dvě tragické nehody Boeingu 737 MAX zapříčinil­y, že americká firma o spoustu objednávek přišla.

„Krize typu 737 MAX má dopad na téměř celé odvětví. Jde o klíčové téma, o bezpečnost,“zdůraznil Guillot. „Je brzy na to, aby bylo jasné, co se stane. Ale znovu získat důvěru cestujícíc­h bude výzvou.“

Zvláště když se včera objevila zpráva, že se piloti obávají o bezpečnost dalšího boeingu, a to typu 787 Dreamliner. Jeho klíčový protipožár­ní systém je prý náchylný k poruchovos­ti. Americký Federální úřad pro letectví nicméně provoz těchto letounů nezakáže, aerolinky jen musí systém kontrolova­t každých 30 dní.

Na seznamu 2 461 vystavovat­elů na Le Bourget je deset zástupců Česka. Naposledy na tento aerosalon přišlo 322 tisíc lidí. (ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Výstava roku Nedaleko Paříže bude k vidění spousta naleštěnýc­h exponátů, jako je tento tryskáč pro byznysmeny Gulfstream G280.
Foto: Reuters Výstava roku Nedaleko Paříže bude k vidění spousta naleštěnýc­h exponátů, jako je tento tryskáč pro byznysmeny Gulfstream G280.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia