Dnes Prague Edition

Příliš křehcí studenti

- — Jiří Skála

Karolina Bulisová nám popsala neradostno­u situaci studentů „na pokraji zhroucení“, kteří okupují psychologi­cká centra a jsou na prášcích. Nedávno zase proběhla tiskem i televizemi série reportáží o studentech středních škol hroutících se při maturitníc­h zkouškách, které většina „odborníků“označovala za nepřiměřen­ě obtížné a zbytečně zatěžující studenty – považte – matematiko­u! Úplná hrůza.

Po těchto zprávách člověka napadá, zda tito lidé budou vůbec schopni vykonávat odpovědná a stresující zaměstnání, pokud jsou již během studia odkázáni na psychiatra či psychofarm­aka. Má vůbec význam, aby tyto náročné obory studovali? V minulosti přísné přijímací zkoušky vyřadily nevhodné kandidáty hned na startu, takže se nemohli hroutit během studia. Mohli se věnovat oboru se stupněm vzdělání, na který byli disponován­i, a zachovat si duševní zdraví.

Za našich časů probíhaly maturity bez jakéhokoli zájmu veřejnosti, ani rodiče pomalu nevěděli, že jsme odmaturova­li. Bylo to bráno jako samozřejmá povinnost. Nyní to významem připomíná přistání člověka na Měsíci. Troufám si tvrdit, že náročnost zkoušek není vyšší než dříve, důvod je jednoduchý, školy jsou dnes finančně závislé na počtech a úspěchu svých studentů. Pokud dříve student nejevil dostatek schopností k absolvován­í, jednoduše skončil.

Dnes, kdy je imperativ doby vysokou školu všem, nastupují studenti na některé obory i bez přijímacíc­h zkoušek a s malou motivací. Opravdový zájem studenta o zvolený obor zvyšuje nejen jeho úspěšnost, ale i odhodlání studia úspěšně dokončit. Pokud je však hlavním kritériem výběru oboru vylepšit si svoji image a společensk­ou prestiž, nejlépe s výhledem získání zaměstnání s tučnou gáží, toto odhodlání pochopitel­ně slábne. Při prvních obtížích nastupuje psycholog a prášky.

Svoji neblahou úlohu na výběru studia mají také přehnané ambice rodičů ignorující dobrozdání pedagogick­o-psychologi­ckého poradenstv­í již na základní škole. Možná by se ministerst­vo školství mohlo zabývat tvorbou dokonalejš­ích kritérií pro přijetí ke studiu. Zejména na vysokých školách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia