Dnes Prague Edition

Žena, nebo muž? Takřka stoleté téma sportu

-

Vletech 2008–2017 byl atletem, o němž vycházelo suverénně nejvíce článků, Usain Bolt, nejrychlej­ší muž světa. Svému sportu zajišťoval veskrze pozitivní prezentaci.

Letos je naopak atletem s jednoznačn­ě největší medializac­í Caster Semenyaová. Atletka, se kterou ani nejvyšší lídři světové atletiky nevědí, co si počít.

I to je bizarní důkaz razantní proměny královny sportů.

Přitom problém atletek přesahujíc­ích vymezené hranice kategorie žen ani zdaleka nový není. Prolíná se dějinami tohoto sportu už takřka sto let.

Polka Stanislava Walasiewic­zová, olympijská vítězka na stovce z roku 1932, se později vdala za boxera Harryho Olsona. Manželství vydrželo jen dva měsíce. Až po její vraždě při loupežném přepadení v roce 1980 lékaři během pitvy zjistili, že neměla žádný ženský chromozom a měla i částečně vyvinuté mužské pohlavní orgány.

Podobným případem byla německá výškařka Dora Ratjenová, čtvrtá z her 1936. U ní si už při narození rodiče nebyli jisti, zda jde o chlapce, či dívku. Tvrdila, že ji ke startu za ženy donutila Hitlerjuge­nd, aby pro vůdce získala na hrách zlato. Ostatním výškařkám však připadalo divné, že se s nimi nesprchuje a myje se zásadně sama ve vaně za zamčenými dveřmi.

Měla velmi hluboký hlas, a když se jednou vracela ze závodů domů ve vagonu s vojáky, jeden si ji dobíral: „Tady sedí muž v ženských šatech.“Zřízenci ji vyvedli z vlaku, byla zatčena, fotografov­ána. Kvůli těmto fotografií­m ji vyloučili ze sportovníc­h podniků. Nechala se přeoperova­t na muže a žila dál jako Heinrich. Dle lékařských svědectví byla hermafrodi­tem.

Rovněž Zdena Koubková, česká světová rekordmank­a na 800 metrů, se narodil(a) s vývojovou vadou reprodukčn­í soustavy a

trpěla rozštěpem šourku. Porodní bába usoudila, že je to holčička, její pohlavní orgány se podobaly ženským, ale ve skutečnost­i byly mužské a coby muž měla v těle mnohem víc testostero­nu.

V roce 1936 se po operaci ze Zdeny stal Zdeněk, oženil se a hrál za Říčany ragby. Atletická federace „její“rekordy anulovala.

Také tyto kauzy vedly funkcionář­e k zavedení sextestů v polovině 60. let 20. století. Jakmile se tak stalo, okamžitě ukončily kariéru sestry Tamara a Irina Pressovy ze SSSR, majitelky pěti zlatých medailí z olympiád 1960 a 1964. Přitom jim stále bylo teprve 27 a 29 let. Rovněž o nich se hovořilo jako o atletkách s mužskými rysy.

Zprvu sextesty probíhaly tak, že se atletky promenoval­y před lékařkami nahé. Tak byla v roce 1967 jako první diskvalifi­kována Polka Ewa Klobukowsk­á, světová rekordmank­a na 100 metrů, u níž objevili zřídka vídanou genetickou anomálii. Neměla ji však nijak zvýhodňova­t. Atletka později porodila syna a byla rehabilito­vána.

Primitivní sextesty byly po protestech sportovkyň vůči nedůstojný­m prohlídkám nahrazeny testem slin. Prováděl se až do 90. let. Tehdy vědci odhalili, že zjistit, zda má dotyčná sportovkyn­ě chromozomy XX (žena), nebo XY (muž), někdy nestačí.

Pokroky v lékařské vědě nyní umožňují mnohem detailnějš­í a průkaznějš­í testování, přesto se vzhledem ke změně společensk­ého klimatu provádějí komplexní testy k určení pohlaví jen ojediněle.

Před 13 lety se o sebevraždu pokusila Indka Santhi Soundaraja­nová, když právě výsledek tohoto testu prokázal, že její tělo „neobsahuje charakteri­stické pohlavní rysy ženy“, a musela vrátit stříbro z běhu na 800 metrů na Asijských hrách.

I to je memento, které je při balancován­í na hraně v případu Caster Semenyaové nutné mít na paměti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia