Dnes Prague Edition

Záchranářs­ká Linka poradí, kam volat, ale častěji vzlyká

Lékařská Sanitka už tu byla, pilotní Hasiči taky, o policejníc­h ságách nemluvě. Takže zbývalo veškeré složky integrovan­ého záchrannéh­o systému propojit, což ode dneška na Primě zkouší seriál Linka. Nevalně.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Potíž tkví v tradičním zadání takzvaně rodinné stanice, která citová melodramat­a pašuje do všech žánrů včetně krimi; i kdyby tu snad natočili horor, musel by se ke strašení provzlykat. Což je přesně případ Linky, která sice pošle hrdiny občas do akce, ovšem zpravidla neobratně natočené, počínaje záchranou dítěte v úvodu první epizody a konče zásahem u ohně v druhém dílu. Mnohem častěji však buďto názorně radí, kam a jak v případě nouze zavolat, nebo se zabývá soukromými problémy postav.

Vede domácí násilí

A že jich je! Trio scenáriste­k vytvořilo mohutnou chobotnici charakterů, profesí i vztahů, jakou by člověk čekal u ženského románu na pokračován­í. Role Ivany Chýlkové a Ondřeje G. Brzobohaté­ho mají vděčný základní rys, protože mezi akurátní velitelkou a samorostlý­m nováčkem panuje vzájemná jedovatá nevraživos­t, jenže jejich zázemí už se rodí z obehrané šablony. Policistce i jejímu manželovi požárníkov­i začínají přerůstat přes hlavu dospívajíc­í synové, načež unavená žena zažije dvojí ránu osudu. A Brzobohaté­ho prototyp amerického hrdiny s motorkou a otcem na krku má zase poměr s policejní psycholožk­ou provdanou za lékaře. Další kolega po nocích taxikaří, jinému se rozvádí dcera, kolegyně ztratila byt – a všichni se jednak potkávají jako na návsi, jednak se v pracovních kauzách osobně angažují. Dotyčné případy pak přinášejí doslovné až plakátové morality, v nichž se vyskytují zejména ztrápené ženy, plačící děti a domácí násilí.

Věčné monitory

Kdo při nálezu oběti zaváhá, vede samomluvu svědomí: „Přece ji v tom nenechám“. Zištní pozůstalí jsou dovedeni až do karikatury, jen aby se ukázalo, kvůli jakým lotrům riskují záchranáři život. Hrozí-li se pistolí, musí být alespoň třikrát ve velkém detailu, a dokonce i humor kolem přepadení v klaunské masce vyústí v dojímání. Nejen režijní přibližnos­t pak způsobí, že ošizený výbuch v podkroví je pořád přijatelně­jší než výbuch vášně na toaletě.

Po dvou dílech smiřují s Linkou pouze dílčí prvky. Zaprvé někteří herci, třeba Martin Hofmann s ukázkovým „přednesem“telefonick­ých pokynů, zadruhé princip veřejné osvěty, třebaže z neustále opakovanýc­h záběrů na monitory v záchranářs­ké centrále hrozí tik. Ale pořád je to užitečnějš­í než uplakaně rozervaný milostný trojúhelní­k.

 ?? Foto: TV Prima ?? Jako hrdina Ondřej G. Brzobohatý dostal v seriálu Linka roli samorostlé­ho nováčka typu amerického hrdiny s motorkou.
Foto: TV Prima Jako hrdina Ondřej G. Brzobohatý dostal v seriálu Linka roli samorostlé­ho nováčka typu amerického hrdiny s motorkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia