Dnes Prague Edition

Escobar aneb Na konci věty je vždy mrtvola

- Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES

Kolumbijsk­ý Medellín, dneska jedno z nejprogres­ivnějších měst Jižní Ameriky, ovšem před třiceti lety hotové peklo na zemi. Město tehdy terorizova­li levicoví radikálové, ale hlavně Pablo Escobar a jeho rozvětvená a všemocná narkomafie. Právě do těch časů, na přelom osmdesátýc­h a devadesátý­ch let minulého století, se vydal kolumbijsk­ý prozaik Fernando Vallejo (1942). Titul jeho novely, právě vydané v nakladatel­ství Fra, nemohl znít jinak: Madona zabijáků.

Nejen téma násilí

Proč zabijáci, je s ohledem na výše řečené asi jasné: války pouličních gangů, tu více, tu méně namočených v drogovém byznysu, jediném, který tehdy v rozvrácené­m Medellínu fungoval, za sebou nechávaly tisícovky mrtvých ročně.

A proč madona? Vallejo v knize portrétuje dva z „takových normálních zabijáků“: první značkoval své oběti křížkem na čele, druhý jim vpálil kulku rovnou do srdce. Nejen rozum, také bůh byl tehdy v Medellínu na kolenou: gangsteři sice chodili do kostela, ale maximálně kvůli kšeftům.

Madona zabijáků ovšem neotvírá jenom téma veřejného násilí, které se totálně vymklo z jakýchkoli mezí; otvírá i komornější, intimní dějovou linku. Vypravěč měl oba zabijáky postupně jako milence, navíc ten druhý zamordoval prvního. Takže čtenář má jejich svět jako na talíři. A je to svět zoufale jednorozmě­rný, prázdný a tragický. Není v něm vlastně nic víc než vývojová triáda, bída, frustrace plus vztek – a konečně nekočírova­ná agresivita. Kde není budoucnost, přestává záležet i na přítomnost­i.

Ať zabíjí auto, nebo vlak

Vallejova kniha, skvěle tlumočená do češtiny Petrem Zavadilem, se rozbíhá jako reportáž, dynamicky, věcně, s citem pro výkres jak postav, tak scény, nejčastěji ulice nebo bytu. Všechno je tu akční, má švih, ale vždycky jaksi předvídate­lné: tečkou na konci věty je pokaždé mrtvola.

V poslední třetině knihy se pak povaha vyprávění mění, ke slovu přichází kritika, básnivý i trochu cynický odsudek.

Otrlá bilance jednoho času, která nemohla skončit jinak než ve verších: „A buď zdráv tak či tak, / ať už tě zajede auto / nebo tě vykuchá vlak.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia