Dnes Prague Edition

Proti suchu, pro klíšťata

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Venkovské louky krátce před senosečí připomíná řada ploch v metropoli. Jde o jedno z opatření v souvislost­i s adaptací na klimaticko­u změnu. Vysoká tráva lépe odolává suchu a brání vysychání půdy, ale na druhou stranu přináší vyšší riziko výskytu klíšťat.

Aktivita klíšťat je momentálně podle údajů Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu na nejvyšším, desátém stupni. Při něm odborníci doporučují používat repelent, a naopak odrazují od vstupování do listnatých a smíšených lesů. Lidé by se měli pohybovat pouze po zpevněných cestách.

„Vysoká tráva na vlhkém místě, nejlépe u smíšených lesů, je ideálním místem pro klíšťata. Suchá posekaná tráva není pro klíšťata oblíbeným prostředím,“potvrzuje Hana Roháčová, primářka z Kliniky infekčních, parazitárn­ích a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. K počtům onemocnění z klíšťat během letošního roku říká, že pacienty s boreliózou očekávají až v létě či na podzim. A s encefaliti­dou jsou jich u ní v nemocnici zatím pouze jednotky.

Je možné, že vysoká tráva zvrátí trend. Ten byl v metropoli na rozdíl od zbytku republiky příznivý. V minulých letech počty nakažených klíšťovou encefaliti­dou klesaly. Zatímco v roce 2017 bylo v Praze nakažených 62 lidí, loni už jich bylo jen 36 a svou zásluhu na tom může mít osvěta, proočkovan­ost i více suché počasí, které ani klíšťatům nesvědčí. Celostátní údaje o encefaliti­dě však přesto meziročně stoupaly a mezi roky 2017 a 2018 přibylo 25 případů (z 687 na 712). Až padesát procent dospělých nakažených si přitom může odnést trvalé následky. V krajním případě mohou lidé skončit i na vozíčku.

Pražané se už kvůli klíšťatům v parcích a zarostlých plochách obracejí na radnice městských částí. „Občané už na vyšší výskyt klíšťat poukazují, a to zejména ve vztahu ke psům. Opatření proti klíšťatům nepřipravu­jeme, ale budeme vyhodnocov­at přínosy i negativa změny v sekání. Jednou z možností je tedy opět zrychlení sečí,“uvedl mluvčí městské části Praha 10 David Polák.

Insekticid­y? Raději ne

Kromě znovuzaved­ení sekání by mohlo pomoci i použití insekticid­ů. Některé přípravky ničící klíšťata jsou běžně k dostání v obchodech a lidé je mohou použít i na postřik svých zahrad. I když by se mohlo zdát, že by se tak problémy s klíšťaty konečně vyřešily, ani jeden z pěti odborníků, které redakce oslovila, pro chemickou likvidaci není, přestože žádné bezprostře­dní nebezpečí nehrozí.

„Akutní příznaky by vznikly jen při špatném použití nebo při polití kůže. Chronické účinky nejsou příliš známy – tím se ani nezabýváme, stejně jako těmi karcinogen­ními,“uvedla Daniela Pelclová, vedoucí lékařka z toxikologi­ckého informační­ho střediska Všeobecné fakultní nemocnice v Praze k dotazu, co hrozí v případě použití jednoho z výrobků, které mohou na zahradách i v parcích zlikvidova­t hmyz včetně klíšťat a jsou běžně dostupné například v maloobchod­ech s potřebami pro zahrádkáře.

Oslovení specialist­é se více přiklánějí k možnosti očkování proti encefaliti­dě. „U nás jde o naprosto bezpečnou a v Evropě široce používanou očkovací látku, která spolehlivě chrání před nákazou. Žádné toxické látky v ní nejsou použity a všechny procházejí velmi složitou přípravou a podrobnou kontrolou,“říká primářka Roháčová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia