Dnes Prague Edition

Ve vysoké trávě žijí i hostitelé klíšťat

-

PRAHA Ani sekání trávy problém s klíšťaty neřeší. Na druhou stranu se v té vysoké mohou skrývat hlodavci, kteří pomáhají klíšťata šířit. Upozorňuje na to Libor Grubhoffer, bývalý rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicí­ch a současný ředitel Biologické­ho centra Akademie věd, který se problemati­kou klíšťat dlouhodobě zabývá.

Co si myslíte o tom, že na městských plochách zůstává stále více neposekané trávy?

Jsem zastáncem toho, aby se tráva sekala rozumně a přiměřeně. A to neznamená, že by se měla sekat tam, kde to není nutné. Navíc klíšťata jsou i na posekaném trávníku. Před dvěma týdny můj syn běhal s pejskem na jedné posekané zahradě a za dvě hodiny jsme na synovi našli asi patnáct klíštěcích nymf. Ani sekání ten problém s klíšťaty zcela neřeší. A právě nymfy klíšťat bývají velmi nebezpečný­mi přenašeči. Proti dospělcům jich totiž je mnohem víc.

Ale ono nejde jen o to, že ve vysoké trávě se schová více klíšťat, která tam mají lepší podmínky pro život…

Ano, ve vysoké trávě může být i to, čemu říkáme hostitelsk­á rezervoáro­vá zvířata, například divocí hlodavci. A tím se samozřejmě zvyšuje i to riziko nákazy pro lidi.

Co si myslíte o možnosti likvidovat klíšťata v zeleni chemickým postřikem?

To bych rozhodně nedoporučo­val. Obecně bych si přál, aby v našem přírodním prostředí bylo co nejméně chemie. Dnes už je mnoho různých látek i v odpadních vodách a ta voda je bez velmi složitého čištění naprosto nepoužitel­ná. Jako prevenci proti encefaliti­dě doporučuji spíše očkování.

Byly ale publikovan­é případy, kdy se lidé dostali do problémů právě v důsledku očkování.

To riziko je opravdu minimální. Někdo má třeba zvýšenou teplotu, ale jedná se jen o velmi malé procento. A z mého pohledu je to spíše taková psychologi­cká reakce. (hor)

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Akademik o klíšťatech Ředitel Biologické­ho centra Akademie věd Libor Grubhoffer.
Foto: archiv MAFRA Akademik o klíšťatech Ředitel Biologické­ho centra Akademie věd Libor Grubhoffer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia