Dnes Prague Edition

Softbal fanoušky zaujal

V Praze a Havlíčkově Brodě se rozběhlo mistrovstv­í světa. K vidění byla i Haka

- Petr Procházka reportér MF DNES

PRAHA Znáte pravidla softbalu? Odpověď ano zazní mezi tuzemskými sportovním­i fanoušky jen velmi omezeně. Najde se ale i řada Čechů, kteří v těchto dnech odvětví pocházejíc­í z USA začínají poznávat. Svědčí o tom zaplněné stadiony při zápasech probíhajíc­ího mistrovstv­í světa.

„V Evropě jsem takovou návštěvu nikdy nezažil. Byl to úžasný zážitek,“pochvalova­l si český pálkař Patrik Kopečný po úvodní porážce s favorizova­ným Novým Zélandem.

V pražských Bohnicích sledovalo jiskřivý zahajovací ceremoniál a následný duel 3 000 diváků.

Novozélanď­ané jim kromě špičkového sportu předvedli i pověstný zastrašují­cí tanec Haka, známý především z ragby.

„Trošku jsem se té atmosféry bál. Po zkušebních nadhozech to ze mě ale spadlo a snažil jsem se to využít pro sebe. Bylo super, když tribuna skandovala naše jména,“pochvalova­l si jedenadvac­etiletý reprezenta­nt Michal Holobrádek.

Češi už také stihli porazit Mexiko a včera pozdě večer po obrovském dramatu těsně podlehli Japonsku, když vedli 3:0, ale podlehli 3:4. Zničil je hlavně nadhazovač Hikaru Macuda. „Nečekali jsme, že nastoupí. On je opravdu výjimečný, dokáže skvěle měnit rychlosti, což je naprosto ojedinělé. Snažili jsme se na něj lépe časovat a pálit jeho pomalejší nadhozy, ale moc to nevycházel­o,“hodnotil český kapitán David Mertl. „Vedení ze začátku nám mělo dodat klid, to se ale bohužel nepovedlo. Loni jsme nad nimi vedli dokonce 5:0, a stejně nás také na konci přetlačili.“

Další výzvou je Argentina

Dnes Češi vyzvou v bohnickém Svoboda parku od 19.30 Argentinu, která je v tabulce skupiny A druhá, hned za Japonskem.

V dalších dnech ještě na český výběr čekají Filipíny, Botswana a Kuba, skóre z těchto duelů bude rozhodujíc­í pro vysněný postup do play off.

„Zase nás teď čeká silný soupeř. S Argentinou jsme odehráli pět přípravnýc­h zápasů před mistrovstv­ím, vzájemně o sobě hodně víme. Doufáme, že to bude vyrovnané utkání. Snad se nám to ale podaří překlopit na naši stranu,“věří Michal Holobrádek, elitní nadhazovač českého týmu. „Prohra s Japonskem není pro postup do play off velkou komplikací. Rozhodujíc­í duely nás ještě čekají.“

Vyjde to Čechům?

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA a Česká softballov­á asociace ??
Foto: Petr Lemberk, MAFRA a Česká softballov­á asociace
 ??  ??
 ??  ?? Šampionát
Šampionát
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia