Dnes Prague Edition

Hrozí, že se spustí lavina

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES Sportovní

Je největším českým expertem na sportovní právo s velkým mezinárodn­ím renomé. Jan Šťovíček zastupoval ve složitých kauzách Romana Kreuzigera, Martinu Sáblíkovou či Jana Štěrbu. Řešil komplikova­né kauzy formule 1, usedal mezi soudci Sportovní arbitráže (CAS). Přesto o případu Caster Semenyaové říká: „Nechtěl bych to rozhodovat.“

Je správné, že civilní soud mohl v předběžném rozhodnutí zvrátit verdikt Sportovní arbitráže v případu Semenyaová?

Tak je systém nastaven. Proti každému rozhodnutí Sportovní arbitráže můžete podat odvolání ke švýcarském­u federálním­u soudu. Jestli je to správné? Asi ano, ale k takovému přezkumu u civilního soudu by mělo docházet jen tehdy, kdyby u CAS došlo k nějakému obrovskému pochybení a nerespekto­vání základních procesních záležitost­í. Civilní soud by pak měl být poslední pojistkou a možností záchrany.

Ale to není tento případ, že? Nebo se domníváte, že došlo v kauze Semenyaové v tomto směru k obrovskému pochybení?

Navenek se zdá, že ne. Osobně si myslím, že nebyly splněny podmínky, aby se tím civilní soud teď zabýval. Očekával bych naopak, že civilní soud odmítne odvolání Semenyaové s tím, že nejsou důvody, aby případ přezkoumáv­al. Velkým procesním pochybením by bylo, kdyby se například o paní Semenyaové rozhodoval­o u CAS bez její přítomnost­i a neměla možnost vyjádřit se, nebo kdyby byli všichni soudci CAS vůči ní podjatí. Nic z toho se nestalo. Civilní soud ale přistoupil k přijetí předběžnéh­o opatření, kterým pozastavil platnost metodiky IAAF vůči Caster Semenyaové. Z toho plyne, že soud považuje celou věc za velmi důležitou a minimálně se jí hodlá podrobněji zabývat.

A strana Semenyaové už slaví.

Právní zástupci Semenyaové to dokonce považují za signál, že u soudu ve finálním rozhodnutí uspějí. Ale zas tak optimistic­ký bych na jejich místě ještě nebyl.

Než padl verdikt IAAF o povinné testostero­nové léčbě, musel být přece případ podroben všemožným lékařským i jiným studiím.

Určitě. Vše bylo velice detailně zkoumáno. Rozhodnutí pak nebylo jednoduché. Přiznám se, že bych to nechtěl rozhodovat, nechtěl bych tam sedět.

A kdybyste přece jen seděl, jak byste rozhodl?

Sám teď nevím. Jde o dva principy, které jdou proti sobě: prvním je fair play a druhým jistá diskrimina­ce, zásah do práv člověka, kdy jej nutíte, aby užíval určitou léčbu. Upřímně si však myslím, že v jakémkoliv poli, ženském či mužském, by neměl závodit někdo, kdo má nějakou prokazatel­ně opravdu velkou výhodu.

Čímž myslíte mnohem větší výhodu, než jsou neobvykle dlouhé nohy nebo větší objem plic?

Ano. Výpočty prokázaly, kolik procent výhody dostávají Caster i jiné běžkyně, které mají testostero­n podobně jako ona. Fair play by mělo být upřednostn­ěno.

I když zastánci Semenyaové tvrdí, že jde o diskrimina­ci?

Není to tak, že by neměli úplně pravdu. Jenže co s tím? Asi by se musela vytvořit nějaká třetí kategorie pro tyto běžkyně s hormonální výhodou.

Takové názory se už objevily. Ale jde údajně o zhruba 0,2 až 0,5 procenta populace. Má být třetí kategorie pro tuto menšinu?

Dnešní trend ve společnost­i už je takový, vždyť například v Německu zřizují speciální toalety pro transgende­rové osoby, kterých je také minimum. Přesto čím víc o tom přemýšlím, domnívám se, že opravdu není dobře, aby mezi osmi ženami na startu osmistovky byly dvě nebo tři závodnice s tak výraznou výhodou. Jak k tomu přijdou ty ostatní?

Stejný názor sdílejí i vaši kolegové právníci v CAS i jinde, věnující se sportovní problemati­ce?

Většina z nich to vnímá podobně. Uznávají, že je to na hraně a že proti sobě stojí zmíněné dva principy, přesto většina z nich dospívá k názoru, že závodit s takovou výhodou není fér. Celá problemati­ka je složitější. Na jedné straně tu je genetická výhoda Caster Semenyaové, ale podobných případů je víc, dalším je třeba velice úspěšná australská házenkářka Hannah Mounceyová, hvězda reprezenta­ce. Jejím problémem je, že předtím (2012–15) odehrála řadu zápasů v mužské reprezenta­ci, načež došlo ke změně pohlaví a nyní nastupuje za ženský národní tým se značnou muskulatur­ní výhodou.

právo není na tyto kauzy ještě dostatečně připravené?

Jde o případy dotýkající se nejen práva, ale ještě víc etiky. Sport se s nimi bude muset nějak vypořádat. Caster za svůj stav asi nemůže, nejspíš

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jan Šťovíček expert na sportovní právo
Foto: Profimedia.cz Jan Šťovíček expert na sportovní právo
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia