Dnes Prague Edition

Co ukázalo Dauphiné? Tour bude otevřená soutěž

-

Spolu s Julianem Alaphilipp­em byl jasným mužem letošního cyklistick­ého jara. Sice v sobě nemá takovou agresivitu, nemá takovou výbušnost, ale motor Jakoba Fuglsanga byl v úvodní části této sezony promazán velmi důkladně.

Na žádném z etapových závodů, do kterých nastoupil, neskončil hůř než šestý. Jeho výsledky na ardenském triptychu Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych–Bastogne–Lutych?

Třetí, druhý a první. Kamkoliv přijel, tam patřil mezi nejsilnějš­í muže balíku.

„Cítím se vážně skvěle. Jestli je to životní sezona? Podle pocitů a výsledků určitě. Nikdy jsem nejezdil lépe,“tvrdil čtyřiatřic­etiletý Fuglsang.

A životní sezona vytáhlého Dána dál pokračuje. Včera celkově ovládl i tradiční generálku před Tour de France, francouzsk­ý týdenní závod Critérium du Dauphiné. Poradil si tady s Nairem Quintanou, Thibautem Pinotem, Romainem Bardetem i se spoustou dalších.

Se soupeři, které za měsíc bude chtít porazit také na scéně nejslavněj­ší. Na Tour de France.

Co tedy Dauphiné o favoritech Tour ukázalo? Vlastně téměř nic.

„Očekával jsem, že to bude těžší. Závod jsme celou dobu kontrolova­li, jen málokdy na mě někdo zaútočil,“líčil šťastný Fuglsang.

Měl stoprocent­ní pravdu. Letošní Dauphiné bylo z hlediska případných favoritů pro Tour velmi nečitelné. Prakticky nikdo se v horských etapách o nic nepokusil. A tak 106. ročník Tour bude možná tím nejotevřen­ějším za poslední dobu.

Zvlášť když na něm bude chybět Chris Froome. Poté co si zpřelámal mnoho kostí v těle, červencový závod přišel o muže číslo 1. O člověka, který půlku desetiletí udával tempo závodu. O muže, který této generaci vládl a který v některých letech prakticky neměl slabinu.

„Bez něj bude Tour velmi odlišná. Byl nejdůležit­ější postavou našeho závodu od roku 2013,“řekl pro AFP šéf Tour Christian Prudhomme.

Atmosféra se jistojistě změní. Zatímco v minulých letech měli všichni v hlavě jediné – „Musím hlavně porazit Frooma“, teď to vnímají jinak: „Můžu vyhrát Tour.“To si říká snad deset největších jmen.

Mezi nimi i obhájce titulu a Froomův týmový parťák Geraint Thomas, který se momentálně rozehřívá na závodě Kolem Švýcarska. Stejně tak i megatalent Egan Bernal.

Nikdo z nich ale nemá takovou auru vítěze jako Froome. Tour bude letos otevřená soutěž. (mat)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia