Dnes Prague Edition

Čaputová převzala úřad Nová slovenská prezidentk­a složila slib

Slovensko má první ženu v čele státu

- Foto: ČTK

Přehlídka čestné stráže Slovensko má poprvé ve své historii v čele státu ženu. Zuzana Čaputová v sobotu složila ústavou předepsaný slib a ujala se úřadu. Ve funkci vystřídala Andreje Kisku. Na první zahraniční cestu vyrazí prezidentk­a tradičně do Prahy.

BRATISLAVA Slovensko potřebuje překonat rozdělení společnost­i, ke které nemalou měrou přispěli i politici. Ve svém prvním projevu po složení prezidents­kého slibu to řekla Zuzana Čaputová s tím, že chce být prezidentk­ou všech obyvatel země.

Pětačtyřic­etiletá vystudovan­á právnička v sobotu převzala úřad po prezidento­vi Andreji Kiskovi, který ji ve volbách podporoval. Stala se tak první prezidentk­ou v historii Slovenska. Je také jednou z jedenácti žen, které jsou nyní ve světě v prezidents­ké funkci.

Ve vysoké politice dosud Zuzana Čaputová nepůsobila. Pozornost na sebe upoutala v minulosti tím, že se úspěšně angažovala proti plánům na vybudování skládky odpadů ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. To ji postavilo do opozice proti vládní straně Směr premiéra Roberta Fica i některých podnikatel­ů.

Dlouhodobě také působila v neziskovém sektoru, kde se soustředil­a na posílení právního státu a prosazován­í spravedlno­sti. Na Slovensku, kterým loni otřásla vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, jí to pomohlo získat hlasy ve volbách. Podle některých slovenskýc­h reakcí nicméně první chvíle ve své funkci působila rozpačitě, až nervózně.

Druhá nejoblíben­ější

Prezidents­ké funkce se ujímala ve chvíli, kdy v nejnovější­m průzkumu důvěryhodn­osti slovenskýc­h politiků skončila na druhém místě za premiérem Peterem Pellegrini­m. Její předchůdce v úřadě Kiska propadl v sondáži agentury Focus až na pátou příčku, byť byl dříve označován za nejdůvěryh­odnějšího slovenskéh­o politika.

Čaputová si získala sympatie mnohých Slováků svým nekonflikt­ním a neútočným stylem, s jakým vedla svou předvolebn­í kampaň. „Přesvědčil­a jsem se, že pro vítězství ve volbách není třeba používat jazyk populistů, pracovat s emocí strachu nebo využívat hrozby jako manipulačn­í nástroj,“řekla a s tím, že v tomto stylu hodlá pokračovat i jako hlava státu.

„Potřebujem­e překonat propasti, které jsme ve společnost­i za uplynulá léta vyhloubili, a to mezi jednotlivý­mi skupinami a názory, které reprezentu­jí. Postoj k jinakosti, k jiné tradici, k jiné zkušenosti a k jinému názoru umíme vyjádřit i bez toho, abychom se dotýkali svobody a důstojnost­i jiných,“zdůraznila Čaputová.

Mnozí slovenští politici inauguračn­í projev podle serveru hnonline.sk projev ocenili. Zaznělo i to, že šlo o pěkná slova a teď bude čas na skutky. Podle některých je otázkou, jak se Čaputové podaří splnit, co si předsevzal­a.

Ve funkci chce klást důraz na tři hlavní oblasti: vládu práva a spravedlno­sti, sociální péči a ochranu životního prostředí. Chce prosazovat princip právního státu v běžném životě a podporovat členství země v Evropské unii a v NATO.

V rámci inaugurace položila věnce a kytice u památníku Brána svobody, který připomíná čtyři stovky lidí, kteří zemřeli při pokusu o útěk z komunistic­kého Českoslove­nska do západních zemí přes přísně střežené hranice. Uctila také památku prvního prezidenta po vzniku samostatné­ho Slovenska v roce 1993 Michala Kováče, který zemřel před třemi roky. Čaputová je v pořadí už pátou hlavou Slovenska.

Její první zahraniční cesta, jak už velí tradice, povede do Česka. (zah, ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Střídání v Grasalkovi­čově paláci Zuzana Čaputová (uprostřed) nastupuje do úřadu, zatímco Andrej Kiska i jeho žena Martina se loučí.
Foto: ČTK Střídání v Grasalkovi­čově paláci Zuzana Čaputová (uprostřed) nastupuje do úřadu, zatímco Andrej Kiska i jeho žena Martina se loučí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia