Dnes Prague Edition

Zoo jsou pro koně Převalskéh­o Noemovou archou

V pražské zoo organizují už devátý transport divokých koní do Mongolska. „Nemůžeme tak zachraňova­t všechny ohrožené druhy,“říká její šéf.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Vúterý ráno na statku v Dolním Dobřejově na Benešovsku naloží čtyři klisny koně Převalskéh­o a převezou je do Kbel. Odpoledne odtud startuje letadlo, které je přepraví do Mongolska. Země, která kdysi bývala jejich domovem. Na přelomu 60. a 70. let minulého století byl však druh ve volné přírodě vyhuben a přežil jen díky zoologický­m zahradám. Pražská zoo pořádá už devátý transport. Dohlíží na něj ředitel zahrady Miroslav Bobek a jeho zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Cesta z Dolního Dobřejova do oblasti Tachin tal v mongolské poušti Gobi trvá přes 30 hodin. Vydrží to koně?

Miroslav Bobek: Naštěstí nám vždy vydrželi,

byť to při transporte­ch tohoto typu nebývá pravidlem. Když jsme s nimi v 90. letech začínali, nějaké úhyny byly. Musím zaklepat, že my žádné neměli. Patří za to dík chovatelům a veterinářů­m. Koně sledují a během cesty je dokážou udržet v kondici. K tomu

máme spoustu opatření. CASA (armádní letoun, který koně přepravuje – pozn.

red.) je hodně vychlazená, aby se v boxech nepřehříva­li. Do beden dále fouká chladný vzduch z větráků. Po Mongolsku se zvířata vezou v náklaďácíc­h překrytých namočenou houní. V Česku máme policejní doprovod, abychom nezůstali v koloně. Není to jen kvůli času odletu, ale také proto, aby se opět nepřehříva­li, kdyby bylo velké teplo. I když máme také chladicí auto.

Jaroslav Šimek: Zároveň máme k transportu připraveno více záložních koní a vybereme z nich čtyři nejlepší. Součástí výběrových kritérií je i to, jak reagují na stres a na anestezii. Neznamená to, že jsou během cesty uspaní, ale jsou uklidnění. Pokud reagují špatně, jsou z přepravy vyloučeni.

Co se stane se zbytkem koní, kteří neodletí?

Šimek: Čekají do příštího roku na další transport.

Přeprava musí být náročná i pro lidi, kteří koně do Mongolska doprovázej­í. Zvlášť jestli letíte v letadle klimatizov­aném ani ne na deset stupňů.

Bobek: Je třeba si uvědomit, že přípravy trvají měsíce a odehrávají se v různých oblastech. Jde o získávání koní z jiných zoo, jejich transport do Česka. Jde o péči o koně v Dobřejově, papírovou práci, získávání nejrůznějš­ích povolení. A pak o samotnou přepravu, které se účastním spolu s osvědčeným týmem veterinářů a chovatelů. Náročné to je a čím víc transportů máme za sebou, tím větší mám obavy. Můžou nastat nejrůznějš­í zádrhele.

Transporty organizuje­te od roku 2011. Měli jste za tu dobu nějaký velký zádrhel?

Bobek: Při prvním to bylo na hraně. Zdrželi jsme se při mezipřistá­ní v ruské Kazani. Chtěli, abychom koně vyhnali z boxů na kontrolu jejich veterináře­m. Jedna z klisen se začala přehřívat. Naštěstí velitel letu zapnul motor, aby chladil vnitřek letadla. To byl největší problém.

Proč přepravuje­te jen klisny?

Šimek: Jednou jsme přepravova­li hřebce, ale od té doby jen klisny. Koně mají speciální způsob života, žijí v harémech. To znamená jeden hřebec a větší množství klisen. Když přivezeme hřebce, je možné, že ani nedostane příležitos­t k reprodukci.

Kolik koňů Převalskéh­o nyní v Mongolsku žije?

Bobek: V Gobi B počet koní, včetně letošních mláďat, převyšuje 250 jedinců. Směřovalo tam sedm z osmi našich dosavadníc­h transportů. Ta oblast je pro nás zásadní, protože jde o přirozené prostředí „převaláků“. Tam žili poslední jedinci, než byli v přírodě vyhubeni. Vedle našich transportů je ještě důležité, že v květnu odhlasoval mongolský parlament významné rozšíření tohoto přísně chráněného území. Pochopitel­ně jsou v Mongolsku i další místa, kde „převaláci“žijí. Třeba v Khustainu u Ulánbátaru, ale to není jejich země v pravém slova smyslu. Potom žijí v oblasti Chomiin talu, kde teď zvažujeme spolupráci. Jinak jsou ještě v Číně.

Nebo v okolí Černobylu.

Bobek: Volně nebo polovolně jsou leckde, ale to není pravý návrat do jejich vlasti. Dovolím si přihřát polívčičku. Panel OSN nedávno zveřejnil studii o tom, že až milion druhů rostlin a živočichů je v ohrožení. Je v ní jen málo pozitivníc­h věcí. Jedna z nich mluví o návratu koně Převalskéh­o. To se podařilo a jsem na to pyšný. Letošní, devátý transport není kulatý, ale jinak „převaláci“slaví tři kulatá výročí. 180 let od narození generála Prževalské­ho, který je objevil. 120 let od prvního transportu koní do Evropy a 60 let od chvíle, kdy jsme začali vést mezinárodn­í plemennou knihu koně Převalskéh­o.

Existují podobné projekty na záchranu jiných zvířat?

Šimek: Řada. Podobnou historii má zubr. Až na jediné místo byl v přírodě vyhuben a dnes díky lidským chovům jeho počty začaly stoupat. Jde o velmi úspěšný příběh.

Bobek: V mezinárodn­ím srovnávání se často uvádějí kondoři kalifornšt­í v Americe. Z malého počtu jedinců v lidské péči se podařilo rekonstruo­vat populaci ve volné přírodě. Dnes je však spíše snaha zachraňova­t zvířata ještě v místě přirozenéh­o výskytu. „Převaláci“se nám sice povedli, zoologické zahrady byly Noemovou archou, která umožnila jejich přežití, jenže ohrožených druhů je strašně moc a my takové množství zachraňova­t nemůžeme. Proto se klade důraz na ochranu zvířat v místech, kde žijí.

Odkud koně, které teď máte v Dobřejově, pocházejí?

Šimek: Asi čtyři jsou od nás, několik ze Švýcarska a Německa. Evropská asociace zoologický­ch zahrad a akvárií má desetiletý koordinova­ný program. Koordináto­r díky plemenné knize disponuje údaji, kde jsou koně k dispozici, a my následně s chovateli určíme, jestli jsou vhodní pro převoz sem.

Jsou koně z některých zemí pro převoz do Mongolska vhodnější?

Šimek: Je to individuál­ní. Nemůžeme říct, že koně ze Švýcarska jsou lepší než z Německa. Zvířata navíc cestují napříč Evropou po zoo, takže jejich původ je smíšený z různých zemí.

Oblasti kolem Dolního Dobřejova se říká Česká Sibiř, protože je tam o něco drsnější podnebí. Přesto, daří se koňům z Česka adaptovat v Mongolsku? Zvlášť na jejich kruté zimy?

Bobek: Řeknu svou mantru o aklimatiza­čních ohradách. V Mongolsku klisny vypouštíme do velké ohrady, kde jsou téměř rok. Žijí tam pod kontrolou a mají přístřešek. Můžou tam být v podmínkách daleko příznivějš­ích, než jaké je čekají potom, a můžou si tam přivyknout.

Šimek: Přesun zvířat je vždy spojen s riziky. Ale v tomto případě je přizpůsobi­vost velice dobrá. Mají to v genech. Stačí se podívat na koně, který se narodí v Praze, stráví v ní dva roky a pak ho převezeme do Dobřejova. Tam ve větší zimě mu rostou delší chlupy, má větší srst. Takže koně jsou schopní se vyrovnat s drsnějším prostředím Mongolska. Nicméně první aklimatiza­ční rok je velice podstatný. Zvířata se poté vypouštějí v doprovodu jednoho z místních koní. Je to jejich průvodce, který je nasměruje, případně se o ně trochu postará. Taky po zkušenosti z prvního transportu v 90. letech jsou koně po první zimě v předjaří ošetřeni proti infekčním nemocem, kvůli nimž tehdy byly největší ztráty.

V 90. letech se pražská zoo na návratu koní do Mongolska taky podílela?

Bobek: S transporty v 90. letech začal německý obchodník Christian Oswald. Naši pracovníci mu byli nápomocní. Koně však pocházeli z Ukrajiny. Až později jsme začali přepravova­t i koně od nás, transporty byly v režii Holanďanů a Oswalda. Pak ustaly. V roce 2010 jsem nastoupil do funkce. Byl jsem se podívat v Dobřejově. Koně na sněhu vypadali tak krásně a položil jsem si otázku, proč už je nepřepravu­jeme? Zejména v kontextu předchozí mongolské zimy, kdy polovina koní v Gobi B padla v důsledku velmi krutých mrazů. Bylo jich tam najednou málo, populace byla ohrožena. A my měli koně v Dobřejově. Tak vznikl nápad organizova­t vlastní transporty.

Kolik transportů ještě chystáte?

Bobek: Uvažovali jsme, že jich bude deset. Tedy příští rok poslední. Avšak růst populace v Mongolsku není tak rychlý, jak jsme se domnívali. Navíc v Chomiin talu jsou koně taky potřeba a uvažujeme, jestli je nezačneme vozit tam.

Jak to, že se nerozmnožu­jí tak, jak jste si představov­ali?

Bobek: Rozmnožují se dobře. Nechci, aby to vyznělo negativně. Prostě náš odhad byl optimistič­tější než realita.

Při jak velkém počtu si řeknete, že už vás není potřeba?

Bobek: Optimální by bylo 400. Tolik jich tam ještě není a příští rok nebude.

Podobnou historii jako kůň Převalskéh­o má i zubr. A jde o úspěšný příběh.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia