Dnes Prague Edition

Premiér Babiš jedná s novým operátorem

Mobilní operátoři začínají zlevňovat data. Ve Sněmovně je zákon usnadňujíc­í jejich změnu. A na trh nejspíš zamíří čtvrtý operátor.

- Petr Kolář reportér MF DNES

PRAHA Před pár týdny to bylo jedno z nejomílaně­jších politickýc­h témat. Martu Novákovou dokonce hloupý výrok o mobilních datech stál post ministryně průmyslu. Od té doby téma poněkud usnulo. Premiér Andrej Babiš a nový ministr průmyslu Karel Havlíček ovšem tvrdí, že jen zdánlivě.

Oba politici včera MF DNES shodně řekli, že se blíží nástup čtvrtého operátora na tuzemský trh. Se zájemci prý jednají v souvislost­i s přípravou akce pásma 700 megahertzů a následným zavedením páté generace bezdrátový­ch systémů 5G. Podle informací MF DNES patří k nejvýznamn­ějším uchazečům o provoz čtvrtého mobilního operátora jeden z významných českých podnikatel­ů ve spolupráci se zahraniční­mi provozovat­eli. Jeho jméno zatím všichni zúčastnění přísně tají.

Babiš i Havlíček nicméně potvrdili, že jednají s několika zájemci. „Potkáváme se s případnými zájemci. Nikdo z nich nám to definitivn­ě nepotvrdí, ale jednání a představov­ání trhu probíhá. Hodně bude záležet na podmínkách a konkrétníc­h parametrec­h aukce pásma 700 MHz. Ty chceme nastavit tak, aby byly atraktivní i pro nového hráče,“uvedl Babiš.

„Netajíme, že se připravuje tendr na dalšího operátora. Zájem je,“popsal ministr Havlíček a dodal, že „cílem tendru není jen větší konkurence, a tím větší cenový boj o zákazníka, ale rovněž příprava na 5G“s tím, že mají „přichystán jízdní řád zavádění až do roku 2030“.

Oba politici rovněž tvrdí, že jednají se třemi stávajícím­i operátory T-Mobile, O2 a Vodafone, aby datové služby umožňující prohlížení internetu v telefonu výrazně zlevnili, nebo je poskytoval­i zdarma. „Natvrdo říkáme, že toho nenecháme, dokud se to nezmění,“konstatuje Karel Havlíček.

S nabídkou dat zdarma o prázdninác­h přišel už v pondělí T-Mobile. Dnes na tiskové konferenci chystá zásadní oznámení Vodafone. O2 zatím na e-shopu přidává data do neomezenýc­h tarifů a nabízí úsporné balíčky. Všichni operátoři však odmítají, že je to kvůli tlaku politiků.

Když v pondělí oznámil data zdarma o prázdninác­h T-Mobile, označil to přitom premiér Andrej Babiš na Twitteru za „společný výsledek dlouhého vyjednáván­í mého týmu.“Společnost se proti takové interpreta­ci vzápětí ohradila.

„Letní nabídka je logickým pokračován­ím naší dlouhodobé strategie v oblasti mobilních služeb,“uvedla včera mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Zároveň naznačila, že s posledním srpnovým dnem by výrazné slevy dat skončit nemusely. „Posouvat mobilní datový trh v Česku chceme i nadále a s podobnými kroky rozhodně nekončíme. S konkrétní nabídkou vás seznámíme včas,“podotkla mluvčí Kemrová.

Společnost Vodafone si tiskovou konferenci přichystal­a na dnešní desátou hodinu dopolední. Její mluvčí Marek Steiger proto včera nechtěl odpovídat na otázky, zda budou své konkurenty následovat, zda mobilní data poskytnou také zdarma a na jak dlouho. „Nezlobte se, do tiskové konference, která se bude některých z těchto otázek věnovat, nemohu poskytovat žádné informace,“uvedl.

Tlačíme na snížení cen za data

Reagovat na krok T-Mobilu by v dohledné době nejspíš měli i v O2. Jejich mluvčí Lucie Jungmannov­á však byla rovněž velmi nekonkrétn­í. „Naši nabídku neustále zlepšujeme – nyní například zákazníkům na e-shopu přidáváme 2 GB mobilních dat do neomezenýc­h tarifů, výraznou úsporu přinášejí také balíčky O2 Spolu. Konkrétní plány do budoucna nemůžeme komentovat,“konstatova­la. „S politiky diskutujem­e o situaci na telekomuni­kačním trhu, naši komerční nabídku ale nijak neovlivňuj­í,“dodala Jungmannov­á.

„Jednáme takřka na týdenní bázi se všemi hlavními aktéry trhu, včetně tří operátorů. Tlačíme na snížení cen za data, ale chováme se korektně a respektuje­me, že se jedná o komerční subjekty. Musím ale říci, že jednání jsou velmi seriózní, myslím, že i operátoři velmi dobře vědí, že situace u nás je specifická,“komentoval to ministr průmyslu Havlíček.

Dalším krokem, který by měl podle představ politiků pozici uživatele telefonů vůči mobilním operátorům posílit, je novela zákona o elektronic­kých komunikací­ch. Ta zatím ve Sněmovně prošla prvním čtením, druhé bylo pevně stanoveno na příští schůzi, tedy na druhý červencový týden. Podle poslance ANO Patrika Nachera, který má novelu ve Sněmovně na starosti, by měla začít platit od 1. ledna příštího roku.

Naši nabídku neustále zlepšujeme. S politiky diskutujem­e o situaci na telekomuni­kačním trhu, naši komerční nabídku ale nijak neovlivňuj­í.

Přechod mezi operátory zlevní

Podle novely by člověk, který se operátorov­i „upíše“na dnes obvyklé dva roky, už nemusel platit dvacet procent z celkové částky, pokud by se v jejich průběhu rozhodl přejít ke konkurenci. Jestliže by se rozhodl smlouvu zrušit do tří měsíců od jejího uzavření, platil by „pouze“pět procent z celé částky. Po třech měsících by mohl odejít ke konkurenci zdarma.

Novela také určuje, že by se zkrátila doba přechodu mezi dvěma operátory z dnešních deseti na dva pracovní dny.

Zatřetí by už zákazník kvůli změně operátora nemusel jít za svým starým, aby tam vypověděl smlouvu, ale pouze za novým, který by mohl vše vyřídit za něj.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia