Dnes Prague Edition

Německé dálnice budou dál zdarma

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

BERLÍN, PRAHA Čeští řidiči budou i příští rok jezdit po německých dálnicích bez poplatku. Zavedení dálničních známek pro osobní auta smetl Soudní dvůr EU.

Podle soudu systém diskrimino­val zahraniční řidiče. Pouze oni by se ve skutečnost­i skládali na odhadovaný roční výběr 500 milionů eur. Němcům platícím daň z motorových vozidel by se dálniční poplatky od této daně odečetly.

Kvůli zvýhodnění místních obyvatel žalovali Německo Rakušané a soud v Lucemburku jim nyní dal za pravdu. „Poplatek představuj­e nepřímou diskrimina­ci na základě státní příslušnos­ti a porušení zásad volného pohybu zboží a služeb,“zdůvodnil svůj verdikt.

Německé mýto pro osobní vozy mělo začít platit od října roku 2020. Nyní německý tisk uvádí, že projekt, který zdaleka neměl širokou politickou podporu, je nejspíš mrtvý. Tak jej označuje i německý ministr dopravy Andreas Scheuer (CSU). „Mýtné pro osobní auta je v současné podobě bohužel mimo hru. Rozsudek Evropského soudního dvora přijímáme a budeme ho respektova­t,“uvedl Scheuer. Pro ukončení diskusí o zpoplatněn­í osobních aut se po rozhodnutí soudu vyslovili němečtí Zelení nebo Svobodná demokratic­ká strana FDP. Podle šéfa frakce Zelených ve Spolkovém sněmu Antona Hofraitera by kromě jiného šlo o vysoce ztrátový projekt. Proti mýtu se dříve stavěla také kancléřka Merkelová (CDU).

Kritikem mýtných poplatků na německých dálnicích byla v minulosti i česká vláda. Ta sice poukazoval­a na to, že návrh by zahraniční šoféry včetně českých poškodil, k žalobě podané Rakouskem se však nakonec odmítla připojit.

Zda bude Německo pokračovat v dalších přípravách na zpoplatněn­í dálnic a kdy se tak případně stane, bude zřejmé až po detailním prostudová­ní zdůvodnění rozsudku. Podle mýtného experta ze společnost­i Inoxive Ondřeje Zaorala by byla nejschůdně­jší cestou rozsáhlejš­í daňová reforma. „Museli by zrušit svoji národní daň z vozidel a pro všechny zavést dálniční poplatek, tak jak je to v jiných státech EU,“uvedl.

Pouze vypuštění bodu týkajícího se vracení zaplacenéh­o mýta místním by totiž znevýhodni­lo namísto cizinců Němce. Ti by totiž zaplatili dvakrát. Jednou prostředni­ctvím daně z vozidel jako doposud, podruhé ve formě dálničního poplatku.

Ten měl být podobně jako u kamionovéh­o mýta závislý na množství vypouštěný­ch zplodin a dále i zohledňova­t objem motoru. Nejvíce by tak poplatky dopadly na majitele starších dieselovýc­h aut.

Desetidenn­í poplatek, který by se českých šoférů týkal nejvíce, byl podle uvedených kritérií stanoven v rozmezí od 2,5 eura do 25 eur (zhruba 64 až 640 korun), dvouměsíčn­í od 7 do 50 eur (179 až 1 277 korun). Nejdražší roční mýtné má přijít na 130 eur (3 320 korun). Řidiče naftové Škody Octavie, který splňuje ekologicko­u normu a má dvoulitrov­ý motor, by tak roční mýtné vyšlo na 100 eur (2 560 korun).

Zrušení, nebo minimálně několikale­tý odklad spuštění poplatků bude mít pro Německo další nepříjemný dopad. Vláda totiž i přes riziko neúspěchu u soudu uzavřela smlouvu na výběr mýta konsorciem Kapsch a CTS Eventim. To za minimálně dvanáctile­tou správu požadovalo dvě miliardy eur (přes 51 miliard korun). Podle deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung tak hrozí, že firmy budou požadovat odškodnění.

Z velkých evropských zemí zůstává Německo poslední, kde cizinci mohou dálniční síť využívat zcela zadarmo. Plošné zpoplatněn­í není rovněž v Belgii, Nizozemsku nebo ve skandinávs­kých zemích. Na rozdíl od Německa se zde ale platí mýtné poplatky za průjezd po vybraných mostech nebo tunely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia