Dnes Prague Edition

„Psí oči“nejsou náhoda, ale dílo evoluce

- — Jiří Sládek

LONDÝN Ten nevinný pohled zná každý. Když upře čtyřnohý přítel na svého pána „psí oči“, vzbudí to širokou škálu emocí. Majitel psa má pocit, že mu pes naznačuje oddanost, usiluje o pozornost, případně se cítí provinile. Rozšířené psí oči, podobné dětským, přitom nejsou dílem náhody.

Tým výzkumníků z britské University of Portsmouth odhalil, že oční mimika a vývoj okolního svalstva jsou u psů logickým důsledkem tisícileté domestikac­e. Kdykoli se pes střetl s pohledem svého pána, nasadil svůj „psí pohled“, při kterém si aktivoval určité oční svalstvo, takže vypadal, že jeví o svůj protějšek zájem. „Nemáme sice důkaz, že tak psi činili záměrně, přesto to od základů mění náš pohled na ně,“řekla magazínu National Geographic psycholožk­a Juliane Kaminski.

Oční kontakt má zásadní roli v mezilidské­m porozumění. Díky „psímu pohledu“se mohla rozvíjet i komunikace mezi lidmi a psy. Lidé měli v průběhu věků podvědomou snahu starat se nejvíc o psy, u kterých se tato oční mimika nejvíc rozvinula, ti z toho profitoval­i.

Psi však často sdělují pohledem něco jiného, než si lidé myslí. Zatímco člověk má dojem, že pes se cítí oddaně, ten často spíš prožívá obavy.

Psi usilují o oční kontakt s lidmi mnohem víc než kterékoli jiné zdomácnělé zvíře. Liší se tím zásadně i od svých vlčích soukmenovc­ů.

Britští vědci se ve výzkumu soustředil­i na oční svalstvo, které se u psů rozvinulo během dlouhých tísíců let jejich domestikac­e. Umožňuje jim rychle rozšířit a široce otevřít oči, takže ty vypadají větší a na lidi působí „roztomile“.

Psycholožk­a Juliane Kaminski trávila poslední dva roky velmi intenzivní­m pozorování­m psů. Zjistila, že oči rozšiřují ve chvíli, kdy jsou v kontaktu se svými dvounohými „pány“, naopak méně, když jsou jimi delší čas ignorováni, nebo když dostali misku s masíčkem.

Z výzkumu také vyplynulo, že lidé téměř vždy reagují na rozšířené „psí oči“pozitivně. Vzájemná vstřícná interakce mezi pány a jejich mazlíčky se tak rozvíjí.

Vědci současně zkoumali anatomii několika vlků, od kterých se psi vývojově oddělili zhruba před 33 tisíci lety, kdy začal dlouhý proces psí domestikac­e. U žádného z vlků se svalstvo umožňující rozšíření očí nerozvinul­o.

Výzkumníci sledovali i chování lidí. Předpoklád­á se, že lidem „psí oči“připomínaj­í oči malých dětí a vzbuzují tak soucit a pečovatels­ké instinkty. Studie prokázala, že lidé mají tendenci ujímat se psů, kteří umí zaujmout jímavým pohledem.

Už dřívější průzkumy přitom prokázaly, že emoce psů jsou vzdáleny tomu, jak je lidé interpretu­jí. Zatímco lidé často pokládají rozšířené oči mylně za znak oddanosti či provinilos­ti, psi podle psychologů cítí spíše strach či obavy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia