Dnes Prague Edition

Patnáct let od zázraku na Euru

-

Prestižní agentura Reuters napsala, že se ještě nikdy na mistrovstv­í Evropy neobjevila taková show. Show, která mohla skončit jakkoli.

Byl to stejně nevyzpytat­elný zápas jako stříbrný míč Roteiro, se kterým se Euro hrálo. Trenér Brückner o něm nakvašeně řekl, že je jako z opičí kůže. Balony létaly, kam se jim zachtělo. Naštěstí většinu střel pochytal famózní Čech a dvě se zastavily o tyč. Třeba ta ve 32. minutě svištěla do pravého růžku. Přesně a nezadržite­lně. „V tu chvíli jsem si říkal: Je to tam!“vzpomínal asistent Miroslav Beránek ve čtvrtletní­ku Football Club. Byla to vteřina, v níž kotel českých fanoušků zmlknul a John Heitinga už se radoval, že vstřelil nejkrásněj­ší gól kariéry. Jenže Čech se ve vzduchu protáhl jako tětiva, vytrčil levou dlaň až pod břevno a třemi prsty zázračně balon vytlačil.

Trenére, kde máme obranu?

Byla to smršť všeho krásného, co dokáže fotbal nabídnout. Alespoň z českého pohledu, protože Nizozemci lamentoval­i. Vadilo jim, že rozhodčí přehlédl Ujfalušiho penaltový faul, zatímco Heitingu po druhé žluté kartě vyloučil. Nejvíc to schytal trenér Dick Advocaat, který po hodině udělal osudový renonc. Vystřídal nepolapite­lného Robbena, neboť si myslel, že na křídle ztrácí drajv. Byl to omyl, což oranžová vlna v hledišti ihned doprovodil­a pískotem.

Češi vycítili, že TEĎ je ta chvíle. Během poslední půlhodiny hráli prakticky bez obránců, všichni se hrnuli kupředu a střední záložníci Rosický s Nedvědem se tázavě dívali na Brücknera: „Trenére, co se to děje? Za námi už nikdo není!“

Vyrovnání tentokrát Koller daroval Barošovi hrudníkem, Nedvěd neskutečno­u pumelicí z pětatřicet­i metrů málem zlomil břevno a tři minuty před koncem to přišlo.

Zasloužený, velkolepý a magický gól na 3:2.

Kdyby brankář Van de Sar vyrazil Heinzovu střelu před kohokoli jiného, mohli jste si být jistí, že přijde dorážka. Prásk na bránu a buď to vyjde, nebo ne. Jenže Karel Poborský byl umělec: „Většinu věcí řeším fintou, ne brutální silou. Nejsem žádný pořez.“

Naštěstí.

Přiznávám, že tehdy bylo těžké na novinářské tribuně nefandit. V transu jsem vstal ze židle ještě dřív, než Vladimír Šmicer dostal kouzelnou přihrávku a uklidil ji do prázdné branky.

Proč? Přece bylo předem jasné, že to Poborský udělá.

Už je to patnáct let. Patnáct let, co Češi vyhráli prohraný zápas a z prvního místa postoupili do čtvrtfinál­e Eura.

Patnáct let, co si trenér Brückner znovu upravil patku a spokojeně prohodil: „To jsem si dneska dobře zakoučoval.“

 ??  ??
 ?? Foto: michal Růžička, mAFRA ?? Dokonal obrat Vladimír Šmicer v závěru po kouzelné přihrávce Karla Poborského rozhodl o slavné české výhře 3:2 nad nizozemske­m.
Foto: michal Růžička, mAFRA Dokonal obrat Vladimír Šmicer v závěru po kouzelné přihrávce Karla Poborského rozhodl o slavné české výhře 3:2 nad nizozemske­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia