Dnes Prague Edition

Dohoda ČSSD s ANO: Už žádné překvapení

Hamáček jednal s Babišem. Chtěl argumenty pro setrvání ČSSD v koalici.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES Podrží vládu

Ví, že musí vedle hnutí ANO v koalici působit sebevědomě­ji. I proto na včerejší večer požádal šéf ČSSD Jan Hamáček o koaliční radu, na které s premiérem Andrejem Babišem řešil jejich další spolupráci.

Za záminku si Hamáček vybral volbu představit­elů různých institucí, důvodů však měl víc. A ten hlavní byl signál členské základně strany, že ČSSD nebude v koalici jen do počtu. V pátek totiž zasedá předsednic­tvo

ČSSD. Poprvé od výprasku v posledních volbách do Evropského parlamentu. V atmosféře blížící se velké demonstrac­e proti Babišovi

na pražské Letné i hlasování o nedůvěře vládě. „Předseda před tím potřebuje nějaké maso, ukázat, že si na Babiše umí dupnout,“okomentova­l lakonicky jeden z poslanců ČSSD důvod, proč včera Hamáček za účasti šéfů poslanecký­ch klubů obou stran rokoval s Babišem.

Lídři se nakonec dohodli, že odteď se před každým zásadním hlasováním setkají šéfové obou poslanecký­ch klubů – Jaroslav Faltýnek z ANO a Jan Chvojka z ČSSD – a budou se snažit dohodnout na společném postupu. Aby se už vzájemně nepřekvapo­vali, jako v poslední době při hlasování o elektronic­ké evidenci tržeb nebo o členech dozorčí rady ČTK.

O tom, že by ČSSD opustila vládu, jak si dělali naděje někteří představit­elé opozice,

Vládní šéfové Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO).

však nemohla být řeč. Sociální demokraté totiž už včera dopoledne oznámili, že výzvu pětice opozičních stran – ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN – k vyslovení nedůvěry vládě nevyslyší.

„Ani jeden z poslanců ČSSD dnes nedal najevo, že by měl hlasovat pro vyslovení nedůvěry této vládě. Nemyslím, že se to nějak změní, patnáct hlasů budu moci garantovat,“oznámil šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

„Nevím, kdo je Semín“

A Hamáčkův požadavek, aby poslanci ANO ve volbě členů dozorčí rady ČTK nezvedli ruku pro kandidáta SPD, Michala Semína, jinak to může znamenat konec koalice, Babiš zlehčil už před koaliční radou. „Všichni se ptáte na Semína, ani nevím, kdo to je. Pan Hamáček to označuje za hlavní problém naší koalice. Je zajímavé, že když jsme spolu seděli, nikdy o tom nemluvil,“divil se Babiš. A zároveň prohlásil, že požádal poslance

ANO, aby pro Semína nehlasoval­i.

Na koaliční radě si tak šéfové obou stran měli vedle hlasování ve Sněmovně spíš co říct k rozpočtu nebo tomu, jak postupovat, pokud by prezident Miloš Zeman dál otálel s výměnou ministra kultury. Sociální demokraté požadují, aby místo Antonína Staňka, kterého Hamáček dotlačil k rezignaci, prezident jmenoval místopředs­edu ČSSD Michala Šmardu. Ale prezident rezignaci nepřijal a na čas si dává také ohledně setkání se Šmardou. Uvidí se s ním až během návštěvy na Vysočině, která se koná koncem června.

Včera tak Babiš mohl sociální demokraty aspoň částečně uklidnit tím, že se s prezidente­m právě kvůli dalšímu postupu ohledně výměny ministra kultury setká. Tuto sobotu v sedm hodin večer v Lánech.

Hamáček, který dal ve straně najevo, že buď odejde Staněk, nebo on sám, potřebuje straníkům ukázat, že se nenechá prezidente­m zahnat do kouta. Teď tak doufá, že i díky Babišově přímluvě se výměna už urychlí. A nebude tak postaven před situaci, kdy by musel prezidento­vi pohrozit: Buď já, nebo Staněk.

Foto: Petr Topič, MAFRA

Předseda předtím potřebuje nějaké maso, ukázat, že si na Babiše umí dupnout.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia