Dnes Prague Edition

Česko smí vydat Tchajwance do Číny, ti se bojí popravy

- — Jiří Pánek

PRAHA Vrchní soud v Praze v pondělí potvrdil, že Česko může vydat osm Tchajwanců, o jejichž extradici požádala Čína. Cizinci žili v Praze a podle čínské policie vylákali po internetu od Číňanek žijících v Austrálii v přepočtu asi 60 milionů korun. Tchajwanci se obávají, že je po vydání do Číny může čekat mučení a trest smrti.

Poslední slovo v tom, zda budou Tchajwanci vydáni, bude mít nyní ministryně spravedlno­sti Marie Benešová. Vývoj případu však ještě může zvrátit podání ústavních stížností, které zvažují někteří obhájci.

Zatykač na Tchajwance vydaly čínské úřady v lednu 2018. Osm mužů viní z toho, že založili v Praze organizova­nou skupinu, jejíž členové se vydávali za čínskou policii či prokurátor­y a kontaktova­li Číňanky žijící v Austrálii. Pod různými záminkami z nich pak vylákali peníze. Celkem šlo údajně o sumu v přepočtu asi 62 milionů korun.

Zadržení muži vinu odmítají. Tuzemské soudy se shodly, že shromážděn­é důkazy by i v Česku stačily na to, aby policie zahájila trestní stíhání. Podezřelé muže by měli vyslechnou­t až čínští vyšetřovat­elé.

O přípustnos­ti vydání osmi Tchajwanců rozhodl nejprve loni v létě a na podzim Městský soud v Praze. Případ každého z mužů řešil zvlášť. Všichni cizinci si vzápětí podali stížnost. Jejich spisy proto putovaly na Vrchní soud v Praze. Ten kývl na vydání prvních dvou mužů v dubnu, dalších čtyř v květnu a posledních dvou toto pondělí.

V Česku 10 let, v Číně doživotí

„Je mi 22 let a nechci ukončit svůj život. Moji rodiče velmi trpěli, než mě vychovali. Je to už dlouho, kdy jsem je viděl naposledy. Prosím soud, aby mě nevydával do Číny, jinak rodiče už nikdy neuvidím,“řekl v pondělí v jednací síni Hsu-Lin Cheng. Jemu i ostatním sedmi mužům hrozí v Číně za podvod doživotní vězení. Pokud by byli souzeni v Česku, dostali by maximálně deset let.

 ?? Foto: iDNES.cz ?? Před vydáním Zadržený Tchajwanec u soudu v Praze.
Foto: iDNES.cz Před vydáním Zadržený Tchajwanec u soudu v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia