Dnes Prague Edition

Hypermarke­ty začaly znovu brát stravenky

- — Martina Patočková

PRAHA Stravenky patří v Česku k nejoblíben­ějším benefitům a omezit jejich daňové zvýhodnění se zatím neodhodlal­a žádná vláda. Donedávna však bylo jejich použití omezeno hlavně na menší obchody, supermarke­ty či pultový prodej a samozřejmě restaurace.

Důvod byl ten, že stravenky je možné ze zákona použít pouze na potraviny, protože jejich účelem je příspěvek zaměstnava­tele na stravování zaměstnanc­e. A staré pokladny v hypermarke­tech, kde jídlo a pití tvoří jen část prodejů, nedovedly samy nákup rozdělit.

Z tohoto důvodu je hypermarke­ty přestaly koncem roku 2006 brát. Od listopadu roku 2015 lze už ale platit stravenkam­i v hypermarke­tech Albert. A nyní to je možné i ve velkých obchodech Teska.

„Hypermarke­ty společnost­i Tesco začaly akceptovat stravenky a stravenkov­é karty Ticket Restaurant díky tomu, že společnost Tesco na svých pokladnách nastavila takzvanou položkovou skladbu, která umožňuje prodávané zboží třídit podle jeho charakteru,“vysvětluje za společnost Edenred mluvčí Marek Pražák. „To znamená, že stravenkam­i či stravenkov­ou kartou zaplatí zákazníci pouze za nákup potravinář­ského zboží a nealkoholi­ckých nápojů a za nic jiného.

„Sodexo Benefity v poslední době zaznamenáv­á rostoucí zájem o stravenky, zejména v jejich elektronic­ké podobě. Supermarke­ty tento fakt reflektují tím, že je začínají v čím dál větší míře akceptovat,“uvádí za Sodexo mluvčí Tereza Knířová. Jejich stravenky podle ní dnes berou řetězce Albert, Billa, Coop Jednota, Tesco, Žabka a nově i Marks & Spencer.

Velké rozšíření jídelních poukázek do obchodů také rozmach Naší stravenky, kterou na trh pod heslem, že u nich je stravenka bez poplatků, zavedl Lidl. Ta nyní platí nejen v tomto německém řetězci, ale i ve větších obchodech Kaufland, který patří do stejné skupiny Schwarz. V Kauflandu kromě ní navíc berou i Ticketky.

Na pokladnách hypermarke­tů Globus zatím stravenkam­i platit nelze. Do budoucna ale i tady dojde ke změně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia