Dnes Prague Edition

Firemní karty snižují náklady a zvyšují flexibilit­u a bezpečnost

- www.directfina­nce.cz

České firmy ve stále větší míře objevují výhody platebních karet, kterými jejich zaměstnanc­i hradí výdaje spojené s pracovní činností. Jsou pro ně bezpečnějš­í a pohodlnějš­í na spravování, ale i mnohem výhodnější jako nástroj kontroly firemních výdajů a monitorová­ní zaměstnane­ckých plateb. Benefity spojené s jejich využíváním oceňují i sami zaměstnanc­i.

Častým příkladem použití firemních karet jsou služební cesty. Škála je ale mnohem širší. „Karty můžete bez obav zřídit všem – od skladníků a asistentek až po manažery firmy. Každý může mít svoji kartu, nebo ji může sdílet celý tým,“vysvětluje vydavatel firemních karet Mastercard společnost Direct finance, mezi jejíž klienty patří i ŠKODA AUTO.

Právě ŠKODA AUTO variabilit­u potvrzuje. „Předplacen­é platební karty aktuálně využívá již asi tisíc zaměstnanc­ů od dělníků až po management,“doplnila Jana Kurzweilov­á, z oddělení Treasury společnost­i ŠKODA AUTO, která k firemním kartám přistoupil­a s cílem výrazně omezit

objem hotovostní­ch transakcí, což se daří, a proto jejich počty bude dále navyšovat.

Důvodů pro zaměstnane­cké platební karty se ale najde více. „Zavedením předplacen­ých karet se podařilo nabídnout zaměstnanc­ům alternativ­ní řešení, které kromě pozitivníc­h efektů pro firmu přináší i zaměstnanc­ům samotným větší bezpečnost a flexibilit­u na cestách. Zaměstnanc­i také oceňují úsporu času, dříve spojeného s nutností vyzvednout a vrátit hotovost osobně na pokladně. Velkou výhodou je i možnost navýšení zálohy na kartě online v průběhu pracovní cesty, pokud nastanou nepředvída­né situace,“poukázala Jana Kurzweilov­á ze ŠKODA AUTO.

Na straně zaměstnava­tele lze dále vyzdvihnou­t, že karetní transakce je možné jednoduše napojit na účetní systém a tím mít přehled o výdajích pomocí aplikace. Exportovat lze v libovolnýc­h formátech nebo snadno napojit účetní program přes API. Aplikace je dostupná v telefonu, tabletu i počítači.

Nejvíce firemních karet na českém trhu nese logo společnost­i Mastercard. Jsou vydávány jak většinou bank, tak i firmami, které k nim nabízejí řadu doprovodný­ch služeb. Držitelé firemních karet představuj­í i atraktivní cílovou skupinu zákazníků pro obchodníky. V průměru totiž utrácejí dvojnásobn­ě vyšší sumy peněz než ostatní spotřebite­lé.

Na firemní karty na českém a polském trhu se ve své studii zaměřila konzultačn­í firma Oxera. V České republice je nyní téměř jeden milion firemních karet. Jejich počet v posledních letech dynamicky roste zejména díky zájmu firem nejen o platby, ale také o služby s přidanou hodnotou, které s kartami souvisí. Oxera dvě výše jmenované země zvolila právě z toho důvodu, že růsty transakcí u firemních karet, počty vydaných karet, celkové objemy transakcí nebo počty transakcí na jednu kartu vykazovaly stejné hodnoty. Tedy až do roku 2015, ve kterém byla v Polsku zavedena regulace firemních karet. Po ní došlo na polském trhu ve všech zmíněných ohledech k výraznému poklesu, který studie vyčíslila jako celkový negativní dopad v hodnotě 22 milionů eur.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia