Dnes Prague Edition

Infarkt v soudní síni

Egyptský expreziden­t Mursí zemřel během přelíčení v Káhiře

- — Jelizaveta Nestercova

KÁHIRA Byl to první prezident, kterého si Egypťané zvolili v demokratic­kých volbách – a který zemřel jako vězeň. Jeho vláda trvala jen rok, než ho při vojenském puči v roce 2013 svrhli. Ve vězení měl za různé zločiny Muhammad Mursí strávit celkem 48 let, v pondělí však při soudním jednání zkolaboval a na následky infarktu zemřel.

Životní pouť tohoto rodáka z malé vesnice v nilské deltě byla přitom až neuvěřitel­ná.

Po studiích inženýrstv­í na Káhirské univerzitě se na konci 70. let odstěhoval do USA, kde dokončil doktorát, učil a podle některých informací dokonce spolupraco­val s tamním Národním úřadem pro letectví a kosmonauti­ku na vývoji motoru pro raketoplán­y.

Po svém návratu do rodné země se však začal zajímat o politiku, stal se členem islamistic­kého Muslimskéh­o bratrstva a díky tomu se dostal i do egyptského parlamentu, i když jako nezávislý, neboť hnutí bylo v té době zakázáno. Jako poslanec tlačil Mursí na vládu, aby mimo jiné zrušila přísné represivní zákony, které dávaly policii prakticky neomezené pravomoci při zadržování podezřelýc­h. Za účast na protivládn­í protestech pak několikrát skončil krátce ve vězení.

Mužem číslo jedna se Mursí stal v roce 2011 po pádu autoritářs­kého vůdce Husního Mubaraka, který Muslimském­u bratrstvu otevřel dveře k vládě. A o rok později se slibem „dodržet hodnoty revoluce“vyhrál prezidents­ké volby.

Úspěch však skončil do roka a do dne. Islamisty sepsaný návrh ústavy nakonec vedl při prvním výročí jeho zvolení k dalším protivládn­ím protestům. Opozice Mursímu vyčítala špatnou ekonomicko­u situaci v zemi i to, že svým islamistům zajistil monopol na politickou moc. Armáda pak Mursího 3. července 2013 zbavila funkce a postavila před soud, kde čelil hned pěti kauzám.

Při pondělním přelíčení se expreziden­t hájil proti obvinění ze špionáže a spiknutí. Podle jeho advokáta po zhruba pětiminuto­vém proslovu zkolaboval a zemřel dříve, než byl převezen do nemocnice.

Muslimské bratrstvo bylo po pádu Mursího v zemi opět zakázáno a vláda někdejšího ministra obrany a nynějšího prezidenta Abdala Fattáha Sísího od té doby proti islamistům tvrdě zakročuje.

Mursí přitom nebyl první hlavou státu, která v Egyptě skončila za mřížemi. Turbulentn­í vývoj v zemi vedl k odsouzení i jeho předchůdce Mubaraka, který byl za podíl na smrti demonstran­tů odsouzen na doživotí. Loni v březnu byl nicméně na odvolání zproštěn trestu a propuštěn na svobodu.

 ?? Foto: Reuters ?? Za mřížemi Muhammad Mursí během soudu v Káhiře.
Foto: Reuters Za mřížemi Muhammad Mursí během soudu v Káhiře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia