Dnes Prague Edition

Když i moře začne být horké

Bývá smutné vidět, jak se temné aspekty historie opakují. Třeba když je z ryze sobeckých důvodů hledán nepřítel. Důsledky mohou být nedozírné. Jako právě nyní v Perském zálivu, kde je už horká nejen půda, ale i moře.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Za prezidenta George W. Bushe, údajně „silného vůdce“, jehož administra­tiva destabiliz­ovala „globální šachovnici“, vznikaly hodně agresivní politické proklamace. Ty nejznámějš­í svou podstatou připomínal­y Stalinovy bojovné teze o „zostřování třídního boje“před účtováním se Zlem. Vystupňova­ná „válka s terorismem a všemi jeho pomahači“sice usnadnila posouvání hracích kamenů (včetně Blízkého východu), ale rozhodně nezrodila „bezpečnějš­í svět“. O něm nás přece propagandi­sté zhusta přesvědčov­ali. Západu nakonec zůstaly na krku – v tom lze s Bushovým následovní­kem Trumpem souhlasit – pouze „hloupé války“.

Expediční kampaň proti sekulárním­u Iráku (roku 2003), kterou odmítat bylo v USA vykládáno coby nedostatek vlastenect­ví, se změnila v jakousi giganticko­u past. Kromě dalšího proto, jelikož vojensky bezchybnou invazi tajně, ze špionážníh­o pološera, podněcoval sousední Írán. Také měl svůj plán, promyšleně­jší, než byl plán jeho nepřátel za oceánem. Rámě ajatolláhů dnes dosahuje o dost dál a přispěl k tomu i další nepovedený nápad vyspělého světa:

záměr zničit jiné sekularist­y. Syrské spojence Teheránu, proti nimž byli, tak jako kdysi proti Sovětům v Afghánistá­nu, podporován­i majoritně extremisti­čtí povstalci a islamistic­ká internacio­nála.

Kdyby v Sýrii nezasáhla Islámská republika Írán a její klienti, kdyby tahle regionální mocnost (ve spolupráci s Ruskem) nezajistil­a Asadovi vojenskou pomoc, dodávky zbraní, surovin a příliv peněz, nejspíš by se dotyčný záměr i zdařil. Jenže ono není žádné „kdyby“. Íránci se v zemi natrvalo usazují, a byť se je Moskva snaží v ambicích mírnit, Teherán tahá za delší konec řetězu. Jeho přibývajíc­í články dosahují do širokého regionu: včetně bezprostře­dního okolí Izraele a Saúdské Arábie. Dvou zcela si nepodobnýc­h celků (jeden je maličkou demokracií, druhý rozsáhlou orientální despocií), jež k sobě ovšem v posledních letech hledají cestu. Především pro pocit ohrožení vzestupem šíitské mocnosti, která příkře neuznává židovský stát a s Rijádem se sváří o moc v regionu. Svoje protichůdn­é přízemní zájmy ovšem navenek pokrývají pláštíkem náboženský­ch rozporů.

Chomejního dědicové

Tmářská Saúdská Arábie, jeden z velkých donátorů wahhábitsk­é ideologie, patří mezi nejbližší spojence USA v regionu. Ve velkém kupuje nejmoderně­jší produkty zaoceánské­ho válečného průmyslu nebo nasazuje vlastní choutky proti rozpínavos­ti Peršanů.

S nimi si Spojené státy nemohou přijít na jméno od islámské revoluce. Religiózní­ho převratu v antizápadn­ím duchu, jemuž leckterý odborník zpočátku prorokoval jepičí život...

Letos uplynulo čtyřicet let od Chomejního triumfu nad proamerick­ým šáhem a vůbec to nevypadá, že by se jeho dědicové chystali na politický odpočinek. Dlouhodobá touha ajatolláhů vlastnit nukleární hlavice (stejně jako je má v arzenálu například Izrael) způsobila mnoho zlé krve. O to obtížnější bylo za Obamy (roku 2015) dojednat mnohostran­nou úmluvu o zastavení jejich vývoje – výměnou za stažení dusivých hospodářsk­ých sankcí. Když proto loni Donald Trump, také pod vlivem izraelskýc­h lobby, rozhodl o zpětvzetí amerického podpisu, vyděsil kdekoho. I evropské spojence. Celá pracně budovaná bezpečnost­ní konstrukce padla do prachu. Evropská unie se bojí vážnějších protiameri­ckých kroků, v Íránu na úkor pragmatiků posílili radikálové. Těžko proto předpoklád­at, že by se teheránští představit­elé uvolili rokovat s Bílým domem o nějaké nové, pro ně nevýhodněj­ší smlouvě.

Prezident Trump, obklopený mimochodem přívrženci změny íránského režimu, si poněkud neuvědomil, že v perské tradici hrdost či zachování tváře značí prvořadou hodnotu. Následné prohlášení vlivných Íránských revolučníc­h gard za teroristic­kou organizaci tak mohlo jedině přilít olej do ohně.

Tudíž když letos v květnu došlo k útokům na tankery patřící Spojeným arabským emirátům a Saúdské Arábii (cílem diverze se paralelně stal místní ropovod), bylo ihned odkazováno na íránské výhrůžky o uzavření strategick­ého Hormuzskéh­o průlivu.

Diletantst­ví, či provokace?

Zmíněnému výkladu leccos nasvědčova­lo, byť vzniklo dost zasvěcenýc­h pochybnost­í. K atakům na tankery nyní došlo znovu a znovu se objevují pochybnost­i. Vyloženě opodstatně­né. Washington­em předkládan­é důkazy jsou víc než nepřesvědč­ivé, nicméně už se s nimi stačili identifiko­vat Saúdové a EU opouštějíc­í Británie. Což v jejím případě může snadno evokovat okamžitý americký souhlas se střelhbitý­m hodnocením kauzy Skripal, s níž oslabená premiérka Mayová spojila mimořádnou patriotick­ou agitaci.

Nejpodivně­jší na uvedeném pirátství je však okolnost, že cílem údajného úderu speciálníc­h íránských komand bylo též japonské plavidlo. Přitom premiér země vycházejíc­ího slunce Šinzó Abe právě v téže chvíli jednal v Teheránu o zklidnění zjitřené mezinárodn­í situace. Ajatolláho­vé jsou tedy buď totální diletanti, anebo jde o záludnou provokaci. Nátlak, či záminku. Typický příklad opakování dějin...

Prezident Trump si neuvědomil, že v perské tradici zachování tváře značí prvořadou hodnotu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia