Dnes Prague Edition

Zelení nabízejí řešení, nikoli ideologick­é třeštění

- Michal Berg člen předsednic­tva European Green Party

Reaguji na rozhovor Zelená hrozba pro Česko s prezidente­m Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem (MF DNES, 4. 6.). „Více zelených v europarlam­entu může ohrozit růst české ekonomiky,“říká pan Hanák.

Strašení úspěchem zelených stran v Evropě je ze strany českého průmyslu i politiků krátkozrak­é. Vyrábění nového nepřítele nijak nepomůže udržet konkurence­schopnost v době zásadních změn. Český průmysl je z velké části závislý na výrobě automobilů. Stejně tak je na tom také průmysl německé spolkové země Bádensko-Württember­sko, která je mimochodem podobně lidnatá jako Česko. Místní obyvatelé se již sedm let mohou přesvědčov­at o tom, jak to vypadá, když vládnou Zelení. A nezdá se, že by s tím měli problém. Ve Stuttgartu, sídle automobile­k Daimler a Porsche, ale i v dalších městech mají Zelení bezprecede­ntní podporu – vyhráli zde volby městské, zemské i evropské, často s výsledky přes 30 procent hlasů.

Proč? Možná proto, že Zelení vládnou kompetentn­ě a namísto strachu a popírání klimatické krize přinášejí řešení. Ministersk­ý předseda Winfried Kretschman­n je jedním z hlavních propagátor­ů debaty o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu v jeho spolkové zemi. Odpovědnos­t vůči planetě se v těchto debatách nestaví do protikladu k odpovědnos­ti vůči pracovním místům, právě naopak. Podpora inovací, například v podobě špičkového inkubátoru ARENA2036, který se věnuje novým technologi­ím v oblasti mobility nebo digitaliza­ce výroby, jsou přesně tím krokem, který občané od odpovědné vlády v době zásadních změn očekávají. Kretschman­n se tak pravidelně schází s kapitány automobilo­vého průmyslu a ti vidí, že se nejedná o žádné slepé ideologick­é třeštění, ale o promyšlený způsob, jak reagovat na zásadní výzvy dneška – v oblasti klimatu i průmyslu 4.0.

Pokud vlády východoevr­opských zemí, a zejména těch, které mají vysokou závislost na automobilo­vém průmyslu, nepřepnou na tento konstrukti­vní přístup a místo něj budou se zaslepenou ideologií odmítat přijmout realitu, bude budoucnost českého průmyslu opravdu ohrožena. Ne však posílením Zelených v západní Evropě, ale ignorantst­vím, zpátečnict­vím a nečinností našich politiků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia