Dnes Prague Edition

Turecký virtuos na koncertě vykouzlí vodu

- — Věra Drápelová

PRAHA Plný vody bude závěrečný program letošní sezony Symfonické­ho orchestru hl. m. Prahy FOK.

Ne však proto, že by pražský Obecní dům byl vytopen. Na dnešním a zítřejším koncertě vystoupí pod taktovkou Pietariho Inkinena proslulý turecký pianista Fazil Say, který se do Česka vrací již poněkoliká­té, ale tentokrát se poprvé představí i jako skladatel. Uvede svůj Koncert pro klavír a orchestr „Voda“. Dle vlastních slov jím chce upozornit na životní nezbytnost vody a její zvyšující se nedostatek.

„Nápad se zrodil roku 2012, kdy se v Turecku slavil rok vody a mnozí umělci vytvářeli skladby s ekologicko­u tematikou,“vysvětluje. Dílo poprvé zaznělo o rok později ve švýcarském Gstaadu. Skládá se ze tří vět věnovaných třem různým podobám vody v krajině: Modrá voda líčí zvuky moře, Černá voda jezera zahalená noční tmou a Zelená voda nekonečné toky řek. „Právě v této třetí části vyvstane na mysli řecký filozof Herakleito­s, jenž řekl, že řeka zůstává pořád stejná, ale voda, jež v ní teče, se neustále mění,“připomíná Say rčení o tom, že svět i člověk procházejí neustálým vývojem a nelze tudíž vstoupit dvakrát do téže řeky.

Zabouří i vodopád

Pro napodobová­ní zvuků vody využívá Say i různé bicí nástroje. Na závěr díla členové orchestru šeptají následujíc­í slova, vždy ve svém jazyku: „Voda dává život. Život přichází z vody a na konci se do ní vrací. Voda znamená život. Život vzniká z vody.“

Touto skladbou se ovšem na koncertě vodní živel nezastaví. V druhé půli koncertu totiž zazní Alpská symfonie od Richarda Strausse, který v ní popisuje putování horskou krajinou. A v té nesmí chybět potok ani vodopád.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia