Dnes Prague Edition

Beats aneb věčné kouzlo rebelie

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Píše se rok 1994, vláda vydává zákaz hudebních shromážděn­í „s opakujícím­i se údery“a dva kluci ze skotského Zapadákova poslouchaj­í nadšeně z rádia právě muziku z černé listiny: „To je hukot!“

Historie se v milém černobílém filmu Beats prostě opakuje, každá přirozená vzpoura dospívání má svůj rytmus, i když generace rokenrolu může nad zbožněním elektronic­kého ducduc kroutit hlavou.

Nepřenosná extáze

Podstatné je, že jsou mladí, jsou dva a jejich přátelství spojuje neurčitá touha po útěku, změně, zážitku. Opatrný „slušňák“rovnající potraviny v obchodě jako kdysi Černý Petr, kterého matka a otčím policista chtějí odvézt do lepší čtvrti za lepším životem, a „drsňák“žijící jen s bratrem, šéfem místního gangu. Ale ve skutečnost­i jsou oba stejně nevinní a stejně vykulení, třebaže nejistotu zahánějí siláckými řečičkami.

Autenticko­u, jímavě úsměvnou náladou připomenou Beats tuzemské snímky Všechno bude či Příliš mladá noc, které natočil Olmo Omerzu. Vždycky znovu totiž okouzluje nadčasové iniciační téma, onen okamžik, kdy se dospělí jeví nebetyčně trapní a kdy je všechno poprvé. První droga, první polibek, první jízda za volantem, první střet se zákonem. Trvá sice, než kamarádi najdou odvahu k činu, nicméně čekání vyplňuje přesná charakteri­stika odbojné komunity řízené heslem „nejlepší systém je sound system“, k níž patří svérázné slečny, tlučhubové revoluce i jejich poskoci. Přesně se tady trefuje tónina rebelie bez programu, jenom pro opojný pocit sounáležit­osti, kdy se zdá vtipné omluvit se z práce vlastním úmrtím.

Dojem lehce kazí pouze trochu nadbytečná gangstersk­á linka připojená pro větší ohrožení, i když ve finále si významově také zahraje – podobně jako rodičovské dilema, a pak přechod do barev během hromadné extáze, což ve výjevech drogového opojení není už dávno nové. Hlavní zrada poté spočívá jako vždycky v tom, že nákaza společného zážitku je prostě nepřenosná, ať jde o legendární Woodstock, nebo okresní technopárt­y.

A ještě drobnost: k čistému dobovému tvaru si režisér Brian Welsh mohl dovětky typu „po letech“klidně odpustit. I bez nich přece každý ví, že natolik silné pouto sdílené absolutní svobody se zrodí jenom jednou za život; než udeří dospělost. Nicméně ctitelé příslušnéh­o hudebního žánru a takzvaných rave parties si k hodnocení přidají deset procent – a budou mít pravdu.

Beats

Velká Británie, 2019

 ?? Foto: Film Europe ?? Rebelie bez programu Jsou mladí, nevinní, vykulení a nejistotu zahánějí siláckými gesty.
Foto: Film Europe Rebelie bez programu Jsou mladí, nevinní, vykulení a nejistotu zahánějí siláckými gesty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia