Dnes Prague Edition

Snyder pitvá ublížené Rusko i Spojené státy

- — Alena Slezáková Timothy Snyder

Letos 31. prosince uplyne dvacet let ode dne, kdy Boris Jelcin předal úřad Vladimiru Putinovi, jenž se poté, co několik měsíců působil jako premiér, stal úřadujícím a od voleb 2000 řádným prezidente­m Ruské federace. Kromě let 2008–2012, kdy byl předsedou vlády, zastává funkci dodnes. Zejména na události posledních osmi let jeho vlády se soustředil renomovaný americký historik Timothy Snyder v obsáhlé studii Cesta k nesvobodě s podtitulem Rusko, Evropa, Amerika. V překladu Martina Pokorného ji společně vydala nakladatel­ství Paseka a Prostor.

Snyderův rozbor dějin nynějšího desetiletí je nabitý fakty a svým způsobem fascinujíc­í. Připomíná silný ruský pocit, že této zemi všichni ubližují, vliv, který měl na ruského prezidenta filozof a náboženský myslitel první půle minulého století Ivan Iljin, jehož ostatky nechal Putin přivézt ze Švýcarska. Rozebírá úspěšnou Putinovou snahu ovládnout média, jeho kampaň proti homosexuál­ům a neziskovým organizací­m i ruskou informační válku zaměřenou na destabiliz­aci Spojených států a Evropské unie. A samozřejmě i projekt Eurasie, jež by se měla stát jejich protiklade­m.

Podstatnou část analýzy věnuje Snyder rusko-ukrajinský­m vztahům. Podrobuje kritice názor nemalé části Rusů, že ukrajinský národ vlastně neexistuje, že od dob Kyjevské Rusi (autor využívá působivé paralely mezi kyjevským knížetem Vladimirem, jenž na Rus přivedl křesťanstv­í, a současným prezidente­m) jde o jedno společenst­ví. I zde lze najít důvody ruské anexe Krymu a angažovano­sti Moskvy v bojích na východě Ukrajiny.

V závěrečné, šesté kapitole Cesty k nesvobodě se Snyder soustředil na volbu Donalda Trumpa americkým prezidente­m a na údajný ruský podíl na jeho vítězství. Je to nejslabší část knihy. Autorova evidentní nechuť k Trumpovi má za následek, že poněkud selhává jako historik i spisovatel, když vidí ruský zásah málem v každém americkém šálku kávy. Fakta sice svědčí o tom, že ruská propaganda svou kyberválko­u nahrávala Trumpovi a ublížila Hillary Clintonové, ale tvrzení, že republikán­ský kandidát byl jen ruskou loutkou a jeho voliči naletěli, je přece jen příliš silné. Clintonová sice získala zhruba o dva a půl milionu více hlasů, ale vzhledem k americkému nepřímému systému volby zvítězil Trump, pro něhož se vyslovilo více volitelů. A to rozhodlo.

Celkově vzato není Cesta k nesvobodě právě optimistic­kým čtením. Ale kdo se chce přiblížit k pochopení soudobého světa, neměl by ji minout.

Cesta k nesvobodě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia