Dnes Prague Edition

Další vlna rozšíření modrých zón se blíží

Do systému parkovacíc­h zón se příští rok zcela nově zapojí rozlehlé městské části Praha 9 a Praha 10. Velké rozšíření ještě letos na podzim plánují i v Praze 5 a Praze 6.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Postupné zavádění zón placeného stání znamená alespoň částečnou úlevu pro rezidenty, kteří kvůli autům přespolníc­h jen těžko hledali volné místo v okolí svého bydlení. Zároveň se tím ale celý problém s nedostatke­m parkovacíc­h míst přesouvá z centra metropole stále více na okraj.

I proto město brzy čeká další vlna rozšiřován­í parkovacíc­h zón. Vůbec poprvé by se měly objevit také v Praze 9. „Předpoklád­ám, že zhruba od začátku roku 2020 bychom měli mít zóny v provozu i u nás. V první etapě se bude jednat o oblasti Libeň a Vysočany,“popisuje radní Prahy 9 pro oblast dopravy Tomáš Holeček (ODS). O připojení do systému radnice projevuje zájem dlouhodobě, avšak dosud chyběl souhlas magistrátu, který na základě požadavků městských částí zóny zavádí. Nelíbilo se mu, že Praha 9 prosazuje, aby namísto obvykle převažujíc­ích modrých zón určených výhradně pro rezidenty vznikly všude pouze smíšené. V nich by kromě místních mohli za poplatek parkovat i návštěvníc­i.

A když konečně došlo v této věci k oboustrann­é shodě, zavedení pro změnu ztroskotal­o na ceně parkovného. Radnice totiž schválila, že první dvě hodiny budou pro nerezident­y zdarma a každá další za 30 korun, což je ale podle hlavního města nevýhodné. Proto bude zastupitel­stvo Prahy 9 schvalovat na svém červnovém jednání ještě poslední úpravu, s níž obě strany předběžně souhlasí. Podle ní se zpoplatní parkování pro návštěvník­y hned od začátku. První dvě hodiny vyjdou na dvacet korun, od další to bude po třiceti korunách.

Městská část předpoklád­á, že bude v budoucnu na svém území zóny dále rozšiřovat. Nejprve chce ale nabídnout více možností zaparkovat i lidem bez trvalého bydliště v Praze 9. Proto má v plánu zprovoznit několik kapacitníc­h parkovacíc­h domů, první z nich by se měl už brzy otevřít na Proseku.

Po letech váhání se k regulaci parkování v ulicích odhodlala také Praha 10. Ještě předchozí vedení radnice nechalo loni vypracovat dopravní analýzu, která prokázala zoufalý nedostatek stání. Na jejím základě současná rada v polovině května definitivn­ě rozhodla, že se k systému parkovacíc­h zón připojí.

Praha 10 se chce připojit za rok

Její postoj ale ještě musí stvrdit zastupitel­stvo městské části a následně i magistrát. „Celopražsk­é parkovací zóny se v nejbližšíc­h letech asi nedočkáme, proto v zájmu obyvatel Prahy 10 musíme jednat. Zavedení parkovacíc­h zón na desítce je přitom pouze jedním z řešení, jak pomoci našim obyvatelům zaparkovat,“zdůvodnil nedávno krok Prahy 10 její místostaro­sta Filip Humplík (ODS).

Pokud nenastanou zásadní komplikace, mohla by se městská část zapojit přibližně za rok, tedy v polovině roku 2020. V první etapě by se mělo jednat o oblasti Vršovic, Strašnic, Malešic a části Vinohrad. V druhé fázi o rok později pak plánuje radnice nechat nakreslit modré pruhy i na území Bohdalce, Záběhlic a Zahradního Města.

O zhruba sedm a půl tisíce míst by se měly rozšířit i stávající zóny placeného stání v Praze 4, Praze 5 a Praze 6. I když v prvním případě to tak jisté nebylo. Koncem dubna se totiž stávající koalice v Praze 4 rozpadla a v novém vedení má dopravu na starosti ODS, která je k současnému systému parkování ve městě poměrně skeptická.

Přesto však rozpracova­ný projekt nakonec nezastaví. „Když už džina z lahve jednou vypustíte, není možné ho vrátit zpět, tudíž rozšíření zón bude. Počítám, že koncem prvního čtvrtletí příštího roku by mohlo dojít ke spuštění,“prohlašuje místostaro­sta Prahy 4 pro dopravu Zdeněk Kovářík (ODS). Městská část ale musí nejprve vypořádat stovky připomínek od občanů, které ještě předchozí vedení posbíralo. I když na základě některých z nich ještě může dojít k dílčím úpravám, dříve plánovaný rozsah rozšíření by měl v zásadě platit a novou hranici bude tvořit Jižní spojka.

Praha 5 vyznačí 2 500 míst

Ještě letos v září až říjnu se zóny významně rozšíří i v Praze 5. Podle mluvčí Prahy 5 Markéty Drešlové se má jednat o 2 513 parkovacíc­h míst v lokalitách Cibulka, Košíře, Černý vrch, Šalamounka a Farkáň. Radnice navíc předpoklád­á, že v druhé polovině příštího roku se zóny dostanou až do oblasti sídliště Barrandov.

Podobnou expanzi plánuje letos na podzim také Praha 6. Konkrétně půjde o oblast sídliště Dědina, část Liboce, Hanspaulky, Baterií nebo Střešovic, celkem se jedná o 5 405 parkovacíc­h míst. Tím ale plány radnice nekončí. „Na základě usnesení zastupitel­stva plánujeme rozšíření na téměř celé území městské části. Kdy k tomu dojde, to záleží na rozhodnutí magistrátu. My bychom rádi zóny rozšiřoval­i v příštím roce,“dodává místostaro­sta Prahy 6 pro dopravu Jiří Lála (ODS).

Když už džina z lahve jednou vypustíte, není možné ho vrátit zpět, tudíž rozšíření zón bude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia