Dnes Prague Edition

Lidé bojují za stromy, které mají ustoupit hřišti

-

VINOHRADY Na místě bývalé komunitní zahrady Smetanka plánuje vedení radnice Prahy 2 postavit dětské hřiště. Tamním obyvatelům se nelíbí, že proto muselo padnout několik zdravých stromů. Navíc kritizují, že některé byly pokáceny bez záboru. Podle radnice bude hřiště bez stromů bezpečnějš­í.

Na křižovatce ulic Na Smetance a Italské začali dělníci kácet stromy v pátek. Dočasný provoz zahrady byl ještě za minulého vedení Prahy 2 přerušen s tím, že tam vznikne dětské hřiště s nafukovací halou nejen pro ZŠ Na Smetance.

Celkem padly asi dvě desítky stromů. Kácení jednoho ze dvou javorů u vstupu na pozemek zabránili místní společně s policií. Lidé také upozornili hlavně na to, že firma najatá městskou částí neměla dostatečný zábor a mohla ohrozit chodce. Firma proto v pátek skončila a vrátila se na místo opět v pondělí. „Dělníci pod stromem opět neměli zábor. Místo toho přijel místostaro­sta Michael Grundler s policisty, kteří zabránili vstupu lidí pod větve a pracovníci pokáceli strom, který měli rozdělaný od pátku,“řekl Lukáš Teklý, který založil petici proti kácení. „Druhý javor zatím stojí, protože tam mají ptáci hnízdo s mláďaty. Pokácejí ho údajně 25. července, do té doby mají podle ornitologa ptáci mladé vyvést,“dodal Teklý.

Svůj nesouhlas s kácením přišly v pondělí Na Smetanku vyjádřit desítky lidí. Obyvatelé proti výstavbě hřiště nejsou, ale vadí jim, že se kácejí zdravé vzrostlé stromy, navíc ve vegetačním období a se zahnízděný­mi ptáky.

Zbývající strom by podle Teklého mohl poskytovat na hřišti stín. Radnice se brání tím, že stromy by mohly ohrozit děti. „Je samozřejmé, že jsme zvažovali slučitelno­st stromů se vznikající­m sportovišt­ěm, ale nadřadili jsme bezpečnost dětí a kvalitu stavby. Obzvláště, když se poblíž nacházejí rozsáhlé Riegrovy sady s dětským hřištěm U Draka, které Praha 2 rekonstruo­vala. A lidé bydlící v sousedství Smetanky jsou zvyklí tam chodit,“uvedl v tiskové zprávě místostaro­sta Prahy 2 pro oblast majetku Michael Grundler. Upozornil také, že za poslední čtyři roky radnice vysadila přes 550 nových stromů.

Kácí se mimo stanovené období

V rozhodnutí Městské části Praha 2 je uvedeno, že kácení bylo možné provést do poloviny letošního května, nebo později v době vegetačníh­o klidu, od 1. listopadu do konce března. Pily ale začaly pracovat až 14. června.

Proti kácení stromů se před několika měsíci odvolal spolek Tilia Thákurova. Magistrátn­í odbor ochrany prostředí odvolání na konci května odmítl. (rsr)

 ?? Foto: Lukáš Teklý ?? Na Smetance Jeden ze dvou stromů v bývalé komunitní zahradě už padl.
Foto: Lukáš Teklý Na Smetance Jeden ze dvou stromů v bývalé komunitní zahradě už padl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia