Dnes Prague Edition

Potlučený obhájce

Také velšský cyklista Geraint Thomas, loňský šampion Tour, skončil v nemocnici

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Patří mezi největší vtipálky pelotonu. Když však Geraint Thomas o víkendu vyprávěl o pádu a těžkém zranění parťáka Chrise Frooma, okamžitě zvážněl.

„Takové zprávy jsou příšerné, zvlášť když jde o vašeho blízkého přítele. Podle všeho, co jsem slyšel, mohly být pro Chrise následky dokonce i mnohem horší. Všichni jsme šťastni, že nejsou.“

Pro Thomase se v tu chvíli zásadně změnila jeho role na Tour.

Oficiálně měli být s Froomem rovnocenný­mi lídry týmu Ineos (dříve Sky), byť zákulisní indicie naznačoval­y, že vrchní boss Dave Braislford chce protežovat Frooma.

Až po Froomově pádu se stal Thomas největším trumfem Ineosu a favoritem číslo 1 u bookmakerů.

Události, k nimž došlo 30 kilometrů před cílem včerejší 4. etapy Kolem Švýcarska, však šéfy britské stáje vyděsily ještě více.

„Zeits z Astany vjel na obrubník, upadl a já šel k zemi přes něj,“líčil později Thomas. Najednou seděl na zemi, dres potrhaný, na zádech a pravém rameni pohmožděni­ny, nad obočím měl tržnou ránu. Týmový lékař jej hned stáhl ze závodu a nechal odvézt na vyšetření do nemocnice. Odtud přišla pozdě večer uklidňujíc­í zpráva: nic není zlomené.

„Je to frustrujíc­í komplikace, ale na startu

Tour bych měl být v pořádku,“řekl Thomas.

Loni na Tour, kterou senzačně ovládl, mu zjevně vyhovovala pozice „všichni pozorují Frooma a já vyhrávám“. Letos se má ocitnout v roli nejsledova­nějšího muže závodu on sám. A možná se i vypořádat s konkurencí ve vlastní stáji v podobě mladého Kolumbijce Egana Bernala.

Před úterním

karambolem se zdálo, že jej nová role nijak nerozhodil­a. „V každém rozhovoru, který jsem na jaře poskytl, se mě ptali, kdo bude letos hlavní lídr týmu na Tour: jestli já, nebo Chris. Teď se mě konečně na rivalitu s Chrisem ptát přestanou,“pronesl před startem klání Kolem Švýcarska.

Zatímco na Frooma a na tým jako celek zaznívaly i v Británii názory značně rozporupln­é, třiatřicet­iletý Thomas byl fanoušky veskrze milován. Vděčil za to nejen svému životnímu příběhu (aneb od dlouholeté­ho pomocníka k vítězi), ale především nekompliko­vané povaze a pověstnému velšskému humoru.

Když jeho autobiogra­fii vyhlásili britskou sportovní knihou roku i před biografií fotbalisty

Harryho Kanea, vykládal: „Nechápu, jak jsem mohl porazit Kanea poté, co se Anglie dostala na mistrovstv­í světa do semifinále.“Načež se zasmál: „I když Kane dal jen pár penalt a šťastných gólů. A kritici psali, že Anglie vlastně nikoho dobrého neporazila.“

Sympatie u svých příznivců Thomas navýšil rovněž tím, že titul z Tour si loni opravdu užil. Dopřál si raději čtyři měsíce oslav a odpočinku, než aby začal opět rychle „hibernovat“ve sportovní bublině. Na podzim pózoval na selfie s Messim na Camp Nou, chodil z jedné talk show do druhé, přebral cenu BBC pro Sportovní osobnost roku, odložil začátek přípravy na sezonu. „Ale život celebrity by pro mě nebyl,“usoudil. „Už v listopadu jsem kolo postrádal. Byl jsem přesvědčen: všechno zase bude O. K.“

Pravda, vstup do závodní sezony pohodový nebyl. První závod roku, etapy Kolem Valencie, popsal v únoru jako „dobré nakopnutí, abych víc dřel“. Po předchozím lenošení měl stále značnou nadváhu.

Z Tirrena-Adriatika odstoupil kvůli žaludečním potížím, v Baskicku nabral 35 minut ztráty. Až když v květnu dojel třetí Kolem Romandie, začal připomínat loňského Thomase.

„Vracel jsem se zpět pomalu, nechtěl jsem to přepálit. Ale neměl jsem strach, že to nezvládnu.“

Po dvoutýdenn­ím horském kempu u sopky Teide mu zbývalo srazit poslední kilo, aby měl svoji ideální váhu pro Tour – 67 kilogramů. Před švýcarským­i etapami tedy hlásil: „Jsem sebevědomý, že přijedu na Tour ve stejné formě jako loni.“

Pád toto sebevědomí zákonitě utlumil, ale podle Thomasovýc­h slov nezničil. Snad tedy nebude muset tým Ineos sáhnout před startem Tour až po plánu C, v jehož záhlaví stojí: hlavní lídr Egan Bernal.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Potlučen Tour de France se blíží a Geraint Thomas kromě formy musí řešit i následky pádu.
Foto: Profimedia.cz Potlučen Tour de France se blíží a Geraint Thomas kromě formy musí řešit i následky pádu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia