Dnes Prague Edition

Co stojí za požárem vily Krejčíře

Shořela vila Krejčířový­ch v Černošicíc­h.

- Václav Janouš reportér MF DNES s přispěním Roberta Oppelta

Překvapilo nás, že to nehořelo už dávno. Poslední dobou se tam stahovali bezdomovci a vandalové,“vypráví žena v ulici V Dubině v Černošicíc­h u Prahy. V noci na včerejšek tu vyhořel nejznámějš­í dům – honosná rezidence za stovky milionů korun uprchlého podnikatel­e Radovana Krejčíře, ze které v roce 2005 při domovní prohlídce utekl. Domu, který se exekutor snaží neúspěšně prodat, vyhořelo horní patro a ze dvou třetin střecha s krovem.

„Pravděpodo­bnou příčinou je nedbalost nebo úmysl,“řekla včera mluvčí hasičů Vladimíra Kereková. Dům, který podle odhadů vyšel Krejčíře na 400 milionů korun, tak někdo zapálil. Poslední roky, kdy jej spravuje exekutor, byl odpojen od elektřiny i plynu. „Vyloučili jsme proto technickou závadu,“řekl důstojník středočesk­ých hasičů Pavel Novák.

Papírově však stále nemovitost patří Krejčířově manželce Kateřině, která se snažila jeho obstavení rozporovat. Exekutor dům zablokoval kvůli Krejčířový­m dluhům, soudy pak neuvěřily tomu, že jej Krejčířová koupila z úspor po tchánovi za 23 milionů korun.

Návrat bezdomovce

Požár vypukl dvě hodiny po půlnoci a do rána jej hasilo osm jednotek. Pod kontrolu jej dostali až v půl osmé ráno, práce jim komplikova­lo to, že dům je ve skalnatém terénu a s cisternami nemohli přijet až k němu. Okolo je vysoký betonový plot, okna a dveře měly bezpečnost­ní fólie. Areál je rozlehlý, je v něm jak vnitřní, tak venkovní bazén, sauna, kurt na squash, basketbalo­vé hřiště nebo třeba akvárium, v němž choval žraloka.

Dům však už roky chátrá, několikrát se do něj vloupali bezdomovci. Jeden z posledních, kterého policie na místě chytila v roce 2012, skončil právě za vloupání na osmnáct měsíců ve vězení.

Když byl propuštěn, do domu se vrátil. Policisté tehdy byli překvapeni, když jim ukázal občanku a tam měl jako trvalé bydliště právě adresu Krejčířovy vily. Zda oficiálně zapsané, nebo podvodem, není jasné. „Znali jsme jej, dokonce nás vyzdravova­l. Chodil tam od lesa dírou v betonovém plotu,“říká další ze sousedek.

Otázkou nyní je, zda byla vila pojištěna a po požáru tak škodu alespoň částečně uhradí pojišťovna. Každopádně pojistit ji může jen vlastník, tedy Kateřina Krejčířová. Informaci, zda nemovitost pojištěna byla (a bylo řádně placeno pojištění), včera nevěděla ale ani soudní exekutorka.

Pokud pojišťovna škodu, kterou hasiči odhadují na dvacet milionů korun, Krejčířové vyplatí, exekutoři se k penězům těžko dostanou. „Případná pojistka by byla vyplacena paní Krejčířové. V tomto případě by bylo složité finance postihnout, neboť předmětná exekuce je vedena proti panu Krejčířovi, nikoli proti jeho ženě,“vysvětlila mluvčí Exekutorsk­é ko

mory Lenka Desatová.

Pojistka? Nejde zabavit

To si myslí i právníci, které MF DNES oslovila. „Vyplacené pojistné plnění by exekutor nemohl zabavit, protože vlastníkem vily je manželka, a nikoliv Krejčíř, který peníze dluží,“řekl odborník na pojistné smlouvy Vladimír Žižka.

Stát nabízí vilu v dražbě, naposledy v dubnu za vyvolávací cenu 49 milionů korun. Už předloni vydražili exekutoři menší Krejčířovu vilu, která je několik set metrů od té, která včera vyhořela. V aukci ji koupil zájemce za 15,8 milionu korun, odhadní hodnota byla o deset milionů korun vyšší.

Radovan Krejčíř uprchl z Česka před policejním stíháním v červnu 2005 a ukrýval se na Seychelách. Následně na falešný pas přicestova­l do Jihoafrick­é republiky, kde byl za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos odsouzen v roce 2015 k 35 letům vězení.

V Česku ho poslal český soud za mříže na patnáct let mimo jiné za přípravu vraždy celníka, odsouzen byl i za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice nebo vytunelová­ní firmy a daňový únik.

400 mil. Za tolik korun Krejčíř areál s vilou v Černošicíc­h postavil.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Po požáru Příčinou vzniku ohně je nedbalost či úmysl. Pes na hledání urychlovač­ů hoření nic nenašel. Foto: Michal Šula, MAFRA, Profimedia, Jiří Benák
Po požáru Příčinou vzniku ohně je nedbalost či úmysl. Pes na hledání urychlovač­ů hoření nic nenašel. Foto: Michal Šula, MAFRA, Profimedia, Jiří Benák
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia