Dnes Prague Edition

Slavia, první krůček k Lize mistrů

Fotbalová Slavia první díl boje o Ligu mistrů zvládla. V rumunské Kluži ustála divoké prostředí, přežila penaltu a díky šťastné ráně Masopusta vyhrála 1:0. Před domácí odvetou je postup blízko

- David Čermák reportér MF DNES v Rumunsku

Ta střela se určitě dala chytat. I když šlo o secvičený signál, dokonale provedený nebyl. Ale zafungoval! Lukáš Masopust, záložník s osmadvacít­kou na zádech, v osmadvacát­é minutě dostal míč proti noze, placírkou do něj ťukl, jako by chtěl centrovat.

Balon od jeho kopačky nabral prazvláštn­í dráhu, odrazil se od země kousek před brankovou čarou, zaskočil nepřiprave­ného gólmana Arlauskise.

A fotbalová Slavia díky téhle trefě nakročila do Ligy mistrů.

V rumunské Kluži včera vyhrála 1:0, což je pro odvetu, která se v Praze hraje za týden ve středu, luxusní výsledek. „Udělali jsme dobrý krok dopředu, teď to ještě musíme zvládnout doma,“řekl Masopust do televizníh­o mikrofonu.

Ano, slávistick­ý sen, který se při posledních čtyřech pokusech ani jednou nesplnil, je teď na dosah.

Šest nezapomenu­telných zápasů mezi evropskou elitou, jedinečné zkušenosti a zážitky plus 400 milionů korun jen jako bonus za účast – k tomu všemu má Slavia po včerejšku blízko. Díky Masopustov­ě trefě a díky tomu, že těžký zápas ustála.

I s velkou porcí štěstí, protože ve druhém poločase musela přežít tyč po ráně střídající­ho Rondóna a hlavně penaltu dvanáct minut před koncem. Domácí Omrani si pro ni chytře došel v souboji s Olayinkou, ale exekuci sám odflákl a gólman Kolář, který v kariéře ještě nikdy pokutový kop nechytil, se vyznamenal.

Zbytek zápasu už hosté zvládli a mohou si odškrtnout další splněný evropský úkol.

I když Slavia zdaleka nebyla bezchybná, je třeba ocenit, jak se o velkou šanci porvala.

Nezalekla se nálepky favorita, kterou jí přišili bookmakeři i domácí trenér Petrescu a na kterou v boji o Ligu mistrů české týmy nejsou zvyklé.

Kouč Trpišovský se trefil do sestavy, ze které podle očekávání vynechal mazáky Škodu s Hušbauerem a vsadil na běhavější Van Burena a Stancia. Právě rumunský záložník,

letní posila za sto milionů, si kousek od svého rodiště zápas užil: místní mu při nástupu zatleskali a právě on pak Masopustov­i z rohu přihrál na jedinou trefu.

Slavia potom přežila začátek druhého poločasu, kdy se Kluž rozjela a hrozila téměř z každého brejku.

A strach jí nenahnali ani domácí fanoušci, kteří v hledišti při každém závaru ze všech sil křičeli a dupali, až kovové tribuny vibrovaly.

Kdo viděl, jak divoce fandili, hned pochopil, proč UEFA zavřela Kluži šestitisíc­ový horní ochoz za jednou z branek, podepřený jen chatrnými sloupky.

Zatímco diváci v Česku se vztekali, že neběží internetov­ý přenos, který jim televize O2 nabízela zadarmo, přesvědčov­ali se slávisté s každou přibývajíc­í minutou o tom, že v Kluži se nehraje lehce.

Už když jim domácí pořadatelé při rozcvičení do omrzení pouštěli z reprodukto­rů vtíravou klubovou hymnu, na tribunách to burácelo. Během zápasu pak nebylo ticho ani na chvíli, hlavně v závěru diváci Kluž hnali aspoň za vyrovnáním. Ale nedočkali se.

Zato český fotbal má naději, že se poté, co přišel o všechny týmy v Evropské lize, zase dočká Ligy mistrů, ze které se loni těšila Plzeň.

Slavia do ní nakročila v nových zelených dresech, které si zvolila jako rezervní třetí kombinaci. Šlo o rozkaz od UEFA, která několik dní dopředu rozhoduje o barevné kombinaci nejen obou soupeřů, ale i rozhodčích, rozlišovac­ích sad nebo triček pro podavače míčů.

I na cestě do Ligy mistrů teď Slavii svítí zelená. Pokazit tak dobře rozjetý dvojzápas by byl hřích.

CFR Kluž 0: 1 SK Slavia Praha

Branka: 28. Masopust .

Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) ŽK: Djokovič, Bordeianu, Burca - Coufal, Souček, Škoda.

Diváků: 17 000 (vyprodáno). Poločas: 0:1. Kluž: Arlauskis - Sušič, Mike, Burca, Camora - Deac, Aurélio (72 Paun-Alexandru), Bordeianu (87. Hoban), Djokovič, Omrani - Tucudean (46. Rondón). Trenér Petrescu.

Slavia: Kolář 1 - Coufal 1.5, Kúdela 2, Hovorka 2, Bořil 2 - Masopust 1.5 (84. Holeš), Souček 1.5, Stanciu 2, Traoré 2 (64. Král 2), Olayinka 2 - Van Buren 2.5 (68. Škoda 2.5). Trenér Trpišovský. (jic) střely na branku střely mimo rohy hodnocení

2:2 4:8 7:5 2:1.5

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Malý, ČTK ?? Gól! Lukáš Masopust (vlevo) slaví gól v úvodním zápase 4. předkola Ligy mistrů. Slavia díky němu vyhrála v Kluži 1:0.
Foto: Martin Malý, ČTK Gól! Lukáš Masopust (vlevo) slaví gól v úvodním zápase 4. předkola Ligy mistrů. Slavia díky němu vyhrála v Kluži 1:0.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia