Dnes Prague Edition

Hamáček hledá ministra

ČSSD musí předložit jméno nového kandidáta na ministra kultury

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Nad lánským zámkem hodiny pršelo, ale premiér Andrej Babiš si mohl s prezidente­m Milošem Zemanem v klidu pochutnáva­t na houbové smaženici. Tři měsíce trvající spor o výměnu ministra kultury se během posledních ani ne 24 hodin rozplynul.

Ještě před dvěma dny přitom stranický předseda Jan Hamáček tvrdil, že pro stranu neexistuje jiná možnost, než že prezident jmenuje ministrem místopředs­edu ČSSD Michala Šmardu. Ale poté, co Šmarda v pondělí večer Hamáčkovi oznámil, že toho má po těch měsících už dost a „radši bude hlavou v Novém Městě než ocasem v celé České republice“, rázem Hamáček tvrdí, že najít náhradu nebude problém. A její jméno sdělí do tohoto pátku. „Nepředpokl­ádám, že by se opakovala ta anabáze... Jsem přesvědčen, že jakmile to jméno padne, ten proces bude velmi rychlý a bez problémů,“řekl iDNES.cz Hamáček.

Okamžitě tak upřel pozornost na to, kdo by novým ministrem mohl být. S třemi jmény vyrukoval už v pondělí v noci při svém rozhovoru v České televizi samotný Šmarda.

Dva z nich – hejtmani Martin Netolický a Jiří Běhounek – však okamžitě popřeli, že by o daný post měli zájem. Oba ostatně také vědí, že by byli těžko průchozí.

Netolický je v nelibosti u prezidenta Zemana, ale sám ani nemá zájem angažovat se v celostátní politice, prioritou jsou pro něho krajské volby v příštím roce.

A Běhounek to má sice na Hradě dobré, ale zase mu škodí, že není členem ČSSD, navíc od některých straníků čelí kritice kvůli kumulaci funkcí.

I proto je nejpravděp­odobnější ze „Šmardovy trojice“nominace dlouholeté členky strany a náměstkyně na ministerst­vu kultury Kateřiny Kalistové. Ani ta však nemá nic jistého, ve straně totiž za ní nestojí žádné z vlivných křídel. Kalistová je sice členkou pražské ČSSD, ale nikdy si v ní nezískala silnější postavení a podle informací MF DNES se její jméno příliš nezamlouvá ani Hradu.

„Ale na druhou stranu je to nezpochybn­itelná odbornice, takže kdyby se Hamáček odvážil ji navrhnout, asi by to tentokrát už prošlo,“tvrdí zdroj z okruhu blízkých Miloše Zemana.

A právě proto, že Kalistová není žádnou favoritkou, zaznívají i další jména. Opakovaně je z hradních kruhů slyšet jméno poslance ČSSD a náchodskéh­o starosty Jana Birkeho, který sice ve straně platí spíše za odborníka na dopravu, ale exministru kultury Antonínu Staňkovi pomáhal mimo jiné s přípravou památkovéh­o zákona.

Poslanec by se podle informací MF DNES případné nominaci zcela nebránil, svoji budoucnost však také vidí spíš v regionální politice. Na dotaz, zda by pozici přijal, odpověděl jen, že je na dovolené a vrátí se v pátek.

Jandáka chce „ulice“

Někdejší dvojka ČSSD Michal Hašek, který v posledních měsících funguje mimo jiné jako Hamáčkův poradce, zase přes sociální sítě radí, aby strana nominovala někdejšího ministra Vítězslava Jandáka.

„Pokud chce ČSSD pokračovat v koaliční vládě s ANO, chce se srozumitel­ně, lidověji, důrazněji vyjadřovat a oslovit tak svoje ztracené voliče, měla by uvažovat o jeho nominaci,“nabádal Hašek.

„Mluvila o tom se mnou spousta lidí na ulicích, ale ze sociální demokracie zatím nikdo,“tvrdil včera odpoledne MF DNES Jandák. A do hodnocení současné situace v resortu se mu nechtělo.

„Připadá mi to všechno trochu zbytečné, ale komentovat to víc nechci. Jsem v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a mám pozastaven­é členství v ČSSD, takže si od toho držím odstup,“řekl Jandák.

Hamáček i Babiš nicméně teď očekávají, že události naberou rychlý spád. „V momentu, kdy dostanu to jméno, okamžitě ho panu prezidento­vi navrhnu,“říkal po včerejším setkání se Zemanem Babiš. S variantou, že by Zeman opět blokoval jmenování ministra, nepočítá. A s tím, že by si to ČSSD ještě rozmyslela a odešla z vlády, prý už vůbec ne.

„Odchod ČSSD z vlády? Takový scénář neexistuje a nikdy na stole nebyl,“tvrdí Babiš. Přesto ve vztahu obou koaličních stran zůstává po včerejšku jeden velký rozpor.

Pět hodin, výsledek nula

Současně s tím, kdy se v Lánech střídali předsedové opozičních Pirátů a KDU-ČSL a Babiš, totiž také v Praze jednala ministryně financí Alena Schillerov­á za ANO s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou z ČSSD. Ta požaduje pro svůj resort navíc jedenáct miliard korun. Ani pětihodino­vé jednání však k dohodě nevedlo.

Není tak vyloučeno, že se do věci opět vloží prezident Miloš Zeman. Babiš ho ostatně včera v Lánech pozval do Strakovy akademie na jednání k rozpočtu, které se koná 16. září. A Zeman pozvání s chutí přijal.

 ??  ?? V Lánech
Babiš prý požádal Zemana, ať pomůže rychle vyřešit jmenování ministra kultury. Foto: Petr Topič, MAFRA
V Lánech Babiš prý požádal Zemana, ať pomůže rychle vyřešit jmenování ministra kultury. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia