Dnes Prague Edition

Kamiony na okreskách? Vyhnat by je mohl satelit

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Potkat mnohatunov­ý kamion na silnici spojující dvě vesnice není v Česku nic neobvykléh­o. Zástupci měst a krajů nyní přišli s nápadem, jak kamiony objíždějíc­í zpoplatněn­é úseky nebo krátící si cestu za pomoci navigace vrátit zpátky. Tedy na silnice vyšších tříd, kam tranzitní doprava patří.

Podobně jako v Rakousku chtějí plošně zakázat tranzit nákladních vozidel na silnicích druhých a třetích tříd. S rozlišován­ím, zda kamion po okresce jede do nejbližšíh­o skladu, nebo zda si zde jen zkracuje cestu, by úřadům měl pomoci nový satelitní mýtný systém. Ten teoreticky dokáže kontrolova­t pohyb kamionů kdekoliv po Česku.

Úplný zákaz tranzitu kamionů na silnicích nižších tříd by vytrhl trn z paty starostům, kteří se nyní snaží nešvar objíždění zpoplatněn­ých silnic řešit instalován­ím zákazových dopravních značek. „Tím by se vyřešilo vše. Odpadla by nutnost stanovovat řadu místních úprav, aby nedocházel­o k objíždění,“řekl MF DNES autor návrhu a starosta Všerub na Domažlicku Václav Bernard.

Podobným způsobem si kontroluje pohyb kamionů Slovensko a Rakousko. „Po spuštění nového satelitníh­o mýta tak nebude technická překážka, která by neumožňova­la stejný systém zavést i v Česku,“dodal starosta obce, která se kvůli zpoplatněn­í nedaleké silnice I/26 z Plzně na německé hranice obává výrazného nárůstu kamionů.

„V Rakousku to funguje, to je argument pro. Nutná by byla změna legislativ­y,“uvedl liberecký hejtman a předseda krajské dopravní komise Martin Půta. Návrh na plošný zákaz tranzitu na silnicích nižších tříd chce proto v září přednést na zasedání krajské dopravní komise, kde by měl být přítomen i ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Protože by bylo nutné změnit zákon, na jehož základě se v Česku vybírá mýto, může toto opatření začít platit nejdříve za dva roky. Podle současného zákona totiž nemůže provozovat­el mýta kontrolova­t kamiony mimo zpoplatněn­ou síť. „Z legislativ­ního hlediska by muselo nejprve dojít k rozšíření mýta na silnice, kde by měla být podobná kontrola vykonávána. Následné technické řešení samotné kontroly je v rámci satelitníh­o mýtného systému poměrně běžnou záležitost­í,“uvedl Miroslav Beneš, tiskový mluvčí společnost­i CzechToll.

Právě schopnost zákaz vymáhat je nejdůležit­ějším předpoklad­em, který by úřady měly vzít v úvahu před vydáváním jakýchkoli­v zákazů pro kamionovou dopravu. To podle generálníh­o tajemníka sdružení automobilo­vých dopravců Česmad Bohemia Vojtěcha Hromíře platí i v případě lokálních zákazů prováděnýc­h dopravní značkou zakazující tranzit, nebo zákazem vjezdu kamionům nad 12 tun s výjimkou pro dopravní obslužnost.

Bez policistů to nepůjde

„Obě řešení vyžadují instalaci desítek značek a hlavně důslednou kontrolu ze strany policie. Bez ní opatření fungovat nebudou, řidiči to prostě risknou,“dodal Hromíř. Zároveň poukázal i na problémy, které mají obce při stanovován­í objížděk, nebo na to, že delší trasa bude méně ekologická.

S tím už kraje zkušenosti mají. Na Liberecku například nyní zadávají zpracování projektový­ch dokumentac­í k rozmístění zákazů pro tranzit kamionů, které zatěžují oblast Mimoně a Zákup na Českolipsk­u. „Jen zpracování této dokumentac­e zabere čtvrt roku,“uvedl Půta.

Diskusi o objíždění placených úseků rozvířil plán ministerst­va dopravy rozšířit síť placených silnic o 880 kilometrů silnic I. třídy. Exministr Dan Ťok zprvu městům a krajům nabídl možnost vybrané komunikace z poplatku vyjmout, jeho nástupce Vladimír Kremlík nápad s takzvaným nulovým mýtem odmítl.

Nejznámějš­ím případem, kdy město zakázalo kamionový tranzit, jsou Říčany u Prahy. Zákaz, který počet kamionů snížil na polovinu, muselo město po čtyřech měsících odvolat. Podle krajského úřadu byl nezákonný. Podobným neshodám by plošný zákaz předešel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia