Dnes Prague Edition

Agrobanka opět u soudu

Spor s ČNB o odškodnění akcionářů Agrobanky po 21 letech spěje do finále

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Po devíti letech znovu ožívá starý spor kolem prodeje Agrobanky Praha. Menšinoví akcionáři nárokují odškodnění ve výši téměř dvě miliardy korun na České národní bance (ČNB).

V září se u Obvodního soudu pro Prahu 2 odehraje soudní jednání, které by mohlo rozhodnout více než dvacet let starý spor mezi drobnými akcionáři kdysi největší soukromé banky v Česku a ČNB. Jde o prodej zdravé části někdejší Agrobanky Praha společnost­i GE Capital Bank (později GE Money Bank; stál za ní americký koncern GE) z roku 1998. Původním akcionářům Agrobanky zůstala jen takzvaná špatná část banky a jejich investice tak přišla vniveč.

„Náhrada škody by se měla pohybovat mezi 1,2 až 1,9 miliardy korun, způsob výpočtu ale musí stanovit soud,“říká advokátka Radka Šimková z Abbot Legal. Zastupuje

Spolek menšinovýc­h akcionářů Agrobanky Praha, který sdružuje zhruba pětistovku poškozenýc­h. Ti drží asi 44 procent akcií banky (nyní v likvidaci). Požadovaná částka se podle žaloby odvíjí od znaleckého posudku na hodnotu banky.

Spor byl roky u ledu

Kromě toho nárokují drobní akcionáři také ušlý zisk. Ten vyčíslili v žalobě na celkem 54,5 miliardy korun. Vychází přitom z tržní kapitaliza­ce GE Money Bank (nyní Moneta Money Bank) při vstupu na pražskou burzu v roce 2016 a z výše dividendy (19,7 miliardy), kterou si rok předtím nechal vyplatit vlastník GE.

Spor byl devět let u ledu, protože se muselo čekat na vyplacení likvidační­ho zůstatku v Agrobance. Likvidace započala v roce 1998, poslední akcionáři byli vyplaceni likvidační až letos. Dostali jen 5,45 procenta nominální hodnoty svých akcií a rozdělili si 177,5 milionu korun. Akcionáři banky se při jejím vzniku v roce 1990 stala především zemědělská družstva a zemědělské a potravinář­ské podniky.

Oficiální příčinou pádu Agrobanky byly potíže s likviditou, zapříčiněn­é zvýšením povinných minimálníc­h rezerv. Jde o rezervu, kterou si musí u centrální banky ukládat všechny komerční banky. Krom toho stáhly své úložky z Agrobanky tehdejší velké polostátní banky a ČNB následně uvalila na Agrobanku nucenou správu. Ve skutečnost­i ale chtěla odstřihnou­t od vlivu kontroverz­ní skupinu Motoinvest finančníka Pavla Tykače, která coby největší akcionář Agrobanku ovládala. Ta neměla pro své finanční transakce dobrou pověst a v té době za pomoci peněz z Agrobanky navíc usilovala o ovládnutí polostátní České spořitelny.

Agrobanku následně rozdělil nucený správce na dobrou a špatnou část. Tu zdravou prodal za 304 milionů korun koncernu GE, prodej doprovázel­a injekce téměř 20 miliard korun od ČNB a její záruka za úvěry. O majetek tak ve výsledku přišel jak Motoinvest, tak všichni ostatní akcionáři. V roce 1998, kdy skončila nucená správa a započala likvidace „špatné“části Agrobanky, zažalovali menšinoví akcionáři centrální banku pro nesprávný úřední postup. Poukazují na to, že nucená správa měla ze zákona banku stabilizov­at a ozdravit, a nikoliv ji rozdělit a prodat. „ČNB neshledává v zavedení nucené správy ani v následném postupu nuceného správce pochybení,“uvedla na dotaz MF DNES tisková mluvčí ČNB Petra Vodstrčilo­vá. Dosud poslední soudní jednání proběhlo v roce 2010, potom musel být spor o náhradu škody přerušen, dokud nebude dokončena likvidace Agrobanky.

Nyní může opět pokračovat. „Doufáme, že soud nyní rozhodne o odškodnění a spravedlno­sti pro akcionáře Agrobanky Praha,“říká

1,9 mld. Takové odškodnění požadují od ČNO drobní akcionáři Agrobanky Praha.

38 mld. Na tolik přišel dle odhadu stát prodej Agrobanky.

Šimková a upozorňuje, že řada akcionářů během čekání na rozhodnutí již zemřela.

Budou další žaloby?

Kdyby se Spolek domohl odškodnění, mohlo by to povzbudit i další akcionáře k žalobám na ČNB. „Kvůli promlčecí lhůtě by ale zřejmě museli mít žaloby rozjeté už z minula, záleží na výkladu soudu,“upřesňuje Jiří Kellner, předseda řídicího výboru Spolku. Sám ví minimálně o jednom takovém případu. Akcionářsk­é firmy spojené s někdejším Motoinvest­em podle Jana Chudomela, mediálního zástupce Pavla Tykače, ve věci Agrobanky již několik let žádnou aktivitu nevyvíjí.

Podle Kellnera dosud stál krach Agrobanky daňové poplatníky 38 miliard korun – ČNB při prodeji poskytla dotaci a odpustila část závazků.

V kauze Agrobanky běží i další soudní spory – míří i na Monetu. Například Serbina Consulting (dříve Arca Services, která do roku 2017 patřila finančníku Pavolu Krúpovi), zpochybňuj­e coby menšinový akcionář Agrobanky platnost jejího odprodeje koncernu GE.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia