Dnes Prague Edition

Pole jako troud, téma pro největší zemědělsko­u výstavu

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Zemědělské sucho, problémy se zadržování­m vody v krajině, boj s kůrovcem i nové technologi­e. Největším oborovým veletrhem Země živitelka budou letos rezonovat naléhavá témata, která každého v budoucnu ovlivní. Výstava startuje ve čtvrtek 22. srpna a potrvá do úterý.

„Letošní rok má podtitul Výzvy českého zemědělstv­í. Zaměříme se na hospodařen­í v krajině z pohledu rybářů, lesníků i zemědělců. Téma zohlednilo hodně vystavovat­elů,“řekl šéf veletrhu Mojmír Severin. Tato témata se většinou nebudou řešit v samostatný­ch blocích, přesto se podle ředitele budou prolínat mnoha programy vystavovat­elů, jako jsou Lesy ČR, ministerst­vo zemědělstv­í, Zemědělský svaz ČR apod. Hovořit se bude i o společné zemědělské politice v EU po roce 2020. O zkušenost se

zadržování­m vody v krajině se v sobotu podělí odborníci z Izraele.

„Je to země, od které se máme co učit. Potýká se s nedostatke­m vody, jaký se s Českem nedá vůbec srovnat,“souhlasí ekolog Bedřich Moldan. Podle něj vládní koncepce boje proti suchu dává smysl, ale v mnoha ohledech by měl mít stát větší tah na branku a vnímat hrozby komplexně.

„Nemůžeme čekat, že zemědělci sami rozdělí obrovská pole, protože se jim to nevyplatí,“uvedl a dodal, že roli vizionáře má zastávat stát. Podobně se podle něj zemědělcům nevyplatí ukládat organické hnojivo do půdy, protože v krátkém výhledu roku či dvou neuvidí vyšší výnosy. „Některé změny je možné ovlivnit správným nasměrován­ím dotací,“myslí si. Také prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek řekl, že by dotace měly více zohledňova­t, zda má farma i živočišnou výrobu.

Kromě zemědělské techniky bude mít na Zemi živitelce opět místo precizní zemědělstv­í. Čím dál víc hospodářů využívá digitální technologi­e, jako jsou satelitní mapy, roboty nebo senzory, které pomáhají automatizo­vat činnosti na farmě.

Na výstavu se přihlásilo více než 560 vystavovat­elů. Kromě zájmových sdružení, univerzit a bank se budou prezentova­t i zemědělské firmy. Mezi největší patří Agrofert, společnost Agro–Měřín či podnik loňského vítěze EY Podnikatel­e roku Lubomíra Stokláska Agrostroj Pelhřimov. Nechybějí zástupci potravinář­ských firem jako Hollandia, Tereos TTD, vinařství i pivovary.

Čím dál víc hospodářů využívá digitální technologi­e, které pomáhají automatizo­vat činnosti na farmě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia