Dnes Prague Edition

Italská vláda padla. Může za to i migrační krize

Tlak aktivistů je jedním z důvodů, proč se teď rozložila italská koalice. Salvini jim totiž odmítá ustupovat.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES Premiér končí

ŘÍM Byla to válka nervů, ve které se hrálo o přízeň veřejného mínění.

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms kotvila od minulého týdne necelý kilometr od italského ostrova Lampedusa. Na palubě zbývalo na 90 migrantů. Posádka je nalodila u libyjského pobřeží, cílem měla být Itálie.

Nakonec uspějí, jejich okamžité vylodění nařídil včera pozdě večer sicilský prokurátor Luigi Patronaggi­o, který také nechal loď zabavit.

Rozhodl tak i navzdory italskému ministru vnitra Matteo Salvinimu, který se snaží čelit migrační vlně tvrdými dekrety. Těmi zapovídá lodím humanitárn­ích organizací vstup do italských přístavů. Už dříve soud jeho dekret zvrátil, povolil těmto lodím vstup do italských vod, nezmínil ale výslovně otevření přístavu.

Aktivisté z Proactiva Open Arms se snažili všemožně upoutat pozornost. Předkládal­i videa uprchlíků, kteří skáčou do moře ve snaze dostat se na pevninu. „Voda je na příděl, jídlo je na příděl,“napsal zakladatel této organizace Óscar Camps.

Když ale nabídla pomoc španělská vláda, že lodi otevře svůj přístav na Baleárskýc­h ostrovech, posádka tuto možnost rázně odmítla. Podle aktivistů byla cesta „příliš dlouhá“. „Rozumím tomu, že jejich situace je kritická, když už jim ale nabídneme pomoc, měli by být klidní,“podivila se španělská vicepremié­rka Carmen Calvová.

Podle odhadů by zhruba tisíc kilometrů dlouhá cesta trvala asi tři dny. Nabídka přišla v pondělí, už zítra tak migranti mohli být u španělskýc­h břehů. Aktivisté si to ale nepřáli.

Podle jedné verze se snažili co nejvíc přitáhnout pozornost médií k uprchlické krizi. Španělský deník El Mundo nabídl i jiný důvod. Loď dostala oficiální povolení jen pro plavbu za účelem přepravy materiálu v Egejském moři. Naloďovat imigranty u Libye tedy nesmí, její plavba je tak nelegální. Španělé se nakonec včera odhodlali vše vyřešit: poslali k Lampeduse vojenské plavidlo.

Problém mezitím mocně rezonoval italskou politikou. Ministr Salvini ujišťoval, že loď do přístavu nevpustí. Tato otázka nakonec rozložila italskou vládní koalici.

Premiér Giuseppe Conte včera v Senátu ohlásil demisi. Vláda, na níž se podílí Hnutí pěti hvězd a kterou opouští Liga, podle něj končí. Vedle migrace se neshodne ani na dalších tématech.

Salvinimu, který má až 40procentn­í podporu, by teď předčasné volby vyhovovaly. Neústupným postojem sbírá u Italů body.

„Humanita neznamená pomáhat pašerákům lidí a nevládním organizací­m,“napsal Salvini na Twitteru. Podle něj je třeba zejména investovat v místech, odkud migranti přicházejí. Připomněl, že v zemích, jako je například Tunisko, neprobíhá žádný ozbrojený konflikt. „Jsou to údajní nezletilí a údajní uprchlíci, kteří utíkají z údajných válek,“dodal.

 ?? Foto: Reuters ?? K pevnině Aktivisté nabídli záběry uprchlíků, kteří se údajně snažili ke břehu doplavat. Zachránila je italská pobřežní stráž.
Foto: Reuters K pevnině Aktivisté nabídli záběry uprchlíků, kteří se údajně snažili ke břehu doplavat. Zachránila je italská pobřežní stráž.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia