Dnes Prague Edition

Když Kryl maloval a Neckář skákal. Dva poklady archivů

Cannes nadšeně tleskající českoslove­nskému popu včetně tria Golden Kids; rok poté jen tabule, křída, houba, kytara a Karel Kryl. Dva unikáty nasadí ČT k výročí 21. srpna.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Netrvá ani půlhodinku, přesto vyzařuje neskutečno­u sílu. Záznam nazvaný Karel Kryl 1969: Píseň skončila, žalář je naším domovem, který dnes uvede ČT art, znamená pro zdejší diváky unikát.

Když spoutáte řeku

Vznikl v Oslo na přelomu června a července 1969 během Krylova třítýdenní­ho pobytu ve Skandinávi­i, kam jej na podnět našich exulantů pozval Norský studentský svaz. Písničkářo­vo vystoupení tehdy natočila norská veřejnoprá­vní televizní a rozhlasová společnost NRK, jeho premiéru odvysílala 28. října 1969, nyní je uvolnila ze svého archivu.

Tenkrát pětadvacet­iletý Kryl pětici svých písní uvádí úvahami, které jasně odkazují k okupaci – „Můžu jenom malovat nebo zpívat proti“– a doprovází vlastními kresbami. Uťatá hlava na míse ohlašuje Salome, motýl proti samopalu Jeřabiny, často se opakují motivy tanků. Když chybně nasadí úvod skladby Bratříčku, zavírej vrátka, anglicky se omluví a začne znovu. „Když spoutáte řeku v rybník, bude užitečná, ale už ne krásná,“podotkne k závěrečné Rakovině. Zpívá s dojemnou naléhavost­í studentíka ve vypjaté době, krátce před vlastní emigrací. Vinou cenzury na počátku normalizac­e se žádný podobně ucelený záznam z dané doby nedochoval.

Nejsme Jugoslávie

Jiný dobový poklad nasadí rovněž ČT art v sobotu. Zatímco z Krylova recitálu čiší zoufalství, pouze o rok starší Koncert Midem Cannes 1968 vyzařuje v dochovaném záznamu náladu nadějí, ale také kosmopolit­ní ráz naší tehdejší pop-music. Na druhý ročník hudebního festivalu a zároveň trhu přijela elitní desítka: Karel Gott po návratu z Las Vegas, Marta Kubišová, Helena Vondráčkov­á a Václav Neckář, kteří se po sólových partech předvedli i jako rozpustilé trio Golden Kids s typicky skákajícím Neckářem, Judita Čeřovská, Yvonne Přenosilov­á, Helena Blehárová, Josef Laufer, Hana Hegerová. Vesměs mluvili francouzsk­y, anglicky či německy, tak jako hlasatelka Jarmila Košťová, jež programem provázela a diváky učila, jak si neplést naši zemi s Jugoslávií.

V jednom se oba černobílé záznamy vzdor technické nedokonalo­sti podobají: dokládají, jak bez barevných show spoléhali zpěváci na projev, přednes, bezmála herecký výraz a jakým požitkem bylo hledět jim do tváře.

ČT zařadí k výročí 21. srpna i poslední film Jana Němce Vlk z Královskýc­h Vinohrad a několik dokumentů, komerční stanice žádné mimořádné pořady neohlašují.

 ?? Foto: Supraphon ?? Rebelský bard Písničky Karla Kryla se staly symbolem pookupační­ho vzdoru.
Foto: Supraphon Rebelský bard Písničky Karla Kryla se staly symbolem pookupační­ho vzdoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia