Dnes Prague Edition

Budoucnost vede lidstvo mezi hvězdy

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

„Život je příliš křehký, než aby byl uložen na jediné planetě, vydán napospas všem těm hrozbám, které na Zemi číhají,“píše Michio Kaku ve své nové knize Budoucnost lidstva. S podtitulem Náš úděl mezi hvězdami ji v překladu Jana Petříčka vydal Prostor.

Vyhynutí je norma

Jeden z nejznámějš­ích teoretický­ch fyziků současnost­i, spoluautor teorie superstrun, v publikaci nabídl fascinujíc­í zamyšlení nad osudem člověka na tomto světě i ve vesmíru.

Jak uvádí Kaku, ze všech forem života, které se kdy na zeměkouli objevily, již 99,9 procenta vymřelo: „To znamená, že vyhynutí je norma, že od počátku máme v rukou špatné karty.“

Autor je ovšem optimista přesvědčen­ý, že lidstvo se z této pasti může vymanit – musí se však vydat do vesmíru. A rozebírá tudíž nejrůznějš­í eventualit­y.

Mars je možné přeměnit v zahradní planetu. Nadějné jsou některé měsíce plynných obrů. A přirozeně i kvanta Zemi podobných planet, kroužících kolem dalších hvězd. Dokážeme je jednoho dne navštívit? A pokud ano, jak?

Dobrodružs­tví poznání

S pochopením problémů špičkového výzkumu v kosmickém cestování přináší Kaku přesvědčiv­ou vizi toho, zda a jak může lidstvo civilizaci udržitelno­u ve vesmíru vyvinout. Používá v ní poznatky z vývoje robotiky, nanotechno­logií, biotechnol­ogií, osvětluje principy laserových plachet a fúzních raket a nakonec ukazuje i to, jak mohou jednou lidé dosáhnout nesmrtelno­sti.

Kniha Budoucnost lidstva je určena každému, koho těší dobrodružs­tví poznání. A navzdory tomu, že je „nabitá vědou“, je psána srozumitel­ně, elegantně a s entuziasme­m vizionáře.

Ano, zatím je to pro nás sci-fi, ale zítra – kdo ví? Možná se některé včera narozené dítě přinejmenš­ím na Mars podívá. V každém případě je v dnešní době nejrůznějš­ích katastrofi­ckých scénářů přinejmenš­ím osvěžující pustit si s Kakuem fantazii na špacír a věřit, že než vesmír skončí „velkým křachem“, mají naši potomci před sebou ještě mnoho dobrého.

Budoucnost lidstva Michio Kaku

80 %

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia