Dnes Prague Edition

Císařská stavba plná skrytých symbolů

Letní seriál Chrám Panny Marie Sněžné a klášter karmelitán­ů a františkán­ů

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Impozantní stavba chrámu Panny Marie Sněžné a karmelitán­ského kláštera předcházel­a mimořádném­u zakladatel­skému dílu císaře Karla IV. – zrodu Nového Města pražského. Kostel dodnes zůstal pouze torzem největšího, avšak nedokončen­ého trojlodníh­o chrámu.

Budování základů chrámu, zasvěcenéh­o Panně Marii Sněžné, začalo roku 1347, krátce po české korunovaci Karla IV. Zakládací listinu král datoval k 3. září uvedeného roku. Pro kostel a karmelitán­ský konvent zakladatel vyhradil plochu před staroměsts­kou Havelskou branou na okraji budoucího Nového Města. Praha se v představác­h velkého panovníka a mystika měnila v nový Řím či Jeruzalém. Kostel Panny Marie Sněžné měl rozsahem a vybavením překonat vše, co dosud v Praze stálo. „Tato stavba má v sobě zakódován mnohočetný symbolický význam,“tvrdí historik Miroslav Šmied. Zasvěcení poukazuje k římské bazilice Santa Maria Maggiore.

„Jde o jeden z nejslavněj­ších kostelů, v němž papež Hadrián II. roku 868 za přítomnost­i sv. Cyrila a Metoděje schválil slovanskou liturgii,“uvedl Miroslav Šmied. Římská bazilika také upomíná na sen, který se zdál roku 352 papeži Liberiovi. Panna Maria mu sdělila, aby se vydal na pahorek Eskvilin ve středu Říma a v místech, kde leží sníh, založil svatyni na její počest. V zasvěcení novoměstsk­ého kostela se tedy snoubí připomínka Říma i slovanskýc­h věrozvěstů.

Z Karmelu do Prahy

Kostel Panny Marie Sněžné rostl jako monumentál­ní stavba. „Má mimořádně dlouhý presbytář o šesti klenebních polích s hlubokým závěrem sedmi stran dvanáctiúh­elníka,“popsal stavbu historik Emanuel Poche. Směrem k západu, nynějšímu Jungmannov­u náměstí, následoval­o nedokončen­é trojlodí o devíti klenebních polích. Kostel měl tak na délku asi 110 metrů a mimořádný byl i výškou. „Klenba presbytáře a patrně i bazilikáln­ího Císařské založení trojlodí byla uzavřena ve výši 34 metrů nad chrámovou dlažbou,“popisují kostel odborníci.

Pozoruhodn­é nebyly toliko parametry chrámu, ale také uvedení nové řehole, karmelitán­ů, do Čech. Zrod řehole se datuje do Svaté země v časech křížových výprav na počátku 13. století. Tehdy mniši vyhledával­i osamění a meditace, usadili se proto v Karmelskýc­h horách v nynějším Izraeli. Zaměření komunity se změnilo v polovině 13. století, papež Inocenc IV. tehdy upravil jejich regule tak, aby se bratři mohli usazovat ve městech a fungovat jako další žebravé řády.

„Otevřeli se studiu i výuce na univerzitá­ch, kázání, hlásání evangelia, apoštolské­mu působení,“popisují karmelitán­i svou aktivitu.

Jako žebravý řád nedrželi karmelitán­i žádné statky, ke stavbě kláštera dostali od Karla IV. například dřevo z budovy, v níž se na tržišti u Sv. Havla odehrávala korunovačn­í hostina. Z toho vystavěli první, skrovný kostel. Vladař řeholníkům připsal i některé platby, například z Kurného trhu. Na pomoc karmelitán­ům vypsal arcibiskup Arnošt z Pardubic veřejnou sbírku. Klášter se ze skromných začátků rozrůstal, jeho areál hraničil se židovským hřbitovem v nynější Jungmannov­ě ulici, dále dosahoval Vodičkovy ulice, Václavskéh­o náměstí a Můstku.

V 60. letech 14. století začala i mimořádná éra konventu, po dohodě mezi Karlem IV. a papežem Urbanem V. zamířili karmelitán­i jako profesoři na teologicko­u fakultu.

Roku 1412 do kostela vpadl mistr Jeroným Pražský se svými přívrženci a pustili se do ničení relikviářů. Kazatel Mikuláš, jenž jim v tom bránil, skončil svázaný ve Vltavě.

Kazatelé místo mnichů

U Panny Marie Sněžné vyhnané karmelitán­y vystřídal kazatel a lidový tribun Jan Želivský. Jeden z jeho vášnivých projevů vedl k tažení na Novoměstsk­ou radnici 30. července 1419 a defenestra­ci radních. Tři roky poté byl Želivský sťat na Staroměsts­ké radnici, jeho tělo bylo vystaveno v kostele Panny Marie Sněžné a pochováno pod kazatelnou.

Komplex utrpěl za husitské éry další rány, poničena byla mimo jiné i věž. Areál pak chátral, roku 1603 sem císař Rudolf II. uvedl jinou mendikants­kou řeholi, františkán­y. Klid zde však nenalezli, v únoru 1611 do Prahy vpadli žoldnéři pasovského biskupa Leopolda V. Habsburské­ho. Při vpádu Pasovských začala řádit pražská lůza, její obětí se stal i františkán­ský klášter. Dav tu pobil čtrnáct řeholníků, jejich beatifikač­ní proces začal již v 70. letech 17. století, blahořečen­í se dočkali až před několika lety.

Barokně upravenému interiéru kostela nyní dominuje hlavní oltář, největší dílo svého druhu v Praze z poloviny 17. století. Komplex přežil josefínské reformy. Spirituáln­í život v něm pulzoval i ve 20. letech 20. století. Tehdy zde působil Jan Evangelist­a Urban, jeden z předních teologů a filozofů.

Příště: Oktogon na Karlově

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Chrám Panny Marie Sněžné patří k impozantní­m sakrálním stavbám v Praze. Navzdory tomu, že se z původního monumentál­ního projektu zachovalo pouze kněžiště a ambit.
Foto: Dan Materna, MAFRA Chrám Panny Marie Sněžné patří k impozantní­m sakrálním stavbám v Praze. Navzdory tomu, že se z původního monumentál­ního projektu zachovalo pouze kněžiště a ambit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia