Dnes Prague Edition

praktické informace

-

jak se tam dostat:

Hrad Sovinec se tyčí nad stejnojmen­nou vesnicí, která je součástí obce Jiříkov, ležící v severozápa­dním cípu Nízkého Jeseníku v okrese Bruntál. Můžete tam vyrazit například autobusem z ostravskéh­o ÚAN. Ten vás zaveze do Rýmařova, kde přestoupít­e na autobus jedoucí až do konečné stanice Jiříkov, Sovinec. Odtamtud je to k hradu už jen kousek. Do Rýmařova jezdí také vlaky, a to třeba z Ostravy – jen musíte přestoupit v Opavě. A jelikož se hrad nachází blízko hranic s Olomouckým krajem, je možné vybrat si cestu i z tohoto směru. Autobusy z Olomouce končí ve Šternberku, kde lze přestoupit na autobusy směřující do Jiříkova. Pokud zvolíte auto, zaparkovat můžete v blízkosti hradu. Příjezd je možný od Uničova přes Dlouhou Loučku, od Šternberka nebo třeba od Krnova přes Bruntál.

Hrad Sovinec

Otevírací doba: Úterý až neděle od 9 do 18 hodin.

Vstupné: Krátký okruh – 100 korun dospělí, 50 korun zlevněné vstupné, 250 korun rodinné vstupné. Dlouhý okruh – 140 korun dospělí, 70 korun zlevněné vstupné, 350 korun rodinné vstupné. Pořádané akce – 140 korun dospělí, 80 korun zlevněné vstupné, 370 korun rodinné vstupné.

Kontakt: Telefon: 554 219 863, sovinec@mubr.cz, www.hrad-sovinec.cz.

pradědova galerie:

Otevírací doba: V letní sezoně denně od 9 do 18 hodin.

Vstupné: Dospělí 80 korun, zlevněné vstupné 70 korun, děti 50 korun.

Kontakt: Telefon: 731 491 633, galeriehal­ouzka@seznam.cz, www.pradedovag­alerie.cz.

měli byste vědět, že...

Na Sovinci se až do konce října konají tematické víkendové akce. Pikantní příběhy a šermířské pověsti z kláštera alias Útěk z řádu jsou na programu tento víkend, Tajemný hrad Sovinec a Hradozámec­ká noc o týden později, Sovinecké šelmování, zaměřené na ochranu přírody, se uskuteční 7. a 8. září. Do konce letošní sezony tam pak pořádají třeba ještě loutkářsko­u pouť, Hradní hodování, Balady zbojnické a Past na medvěda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia