Dnes Prague Edition

Hrad Sovinec

V obci navštivte pevnost i Pradědovu galerii

- Alena Veličková redaktorka MF DNES

Stojí na skalnatém ostrohu na okraji masivu Nízkého Jeseníku, jeho počátky se datují až do poloviny 14. století, za třicetilet­é války byl dobyt Švédy, za druhé světové války sloužil jako zajatecký tábor pro francouzsk­é důstojníky. Mimo to si zahrál v Jakubiskov­ě snímku Bathory a od roku 1963 je chráněn coby kulturní památka. To je jen část z bohaté a místy pohnuté historie hradu Sovinec.

Povídat by se o ní dalo ještě dlouho – nechybějí husitské války, kdy se stal významnou pevností, střídání majitelů ani vlastnictv­í řádem německých rytířů, a to po bitvě na Bílé hoře. V 19. století význam hradu klesal, sloužil dokonce jako řádový seminář nebo lesnická škola. Roku 1945 vyhořel, dodnes se však neví proč. A pak začaly postupné opravy, které v podstatě trvají do

dnes, a hrad se tak postupně víc a víc zpřístupňu­je.

Pokud budete chtít nahlédnout dovnitř, můžete si vybrat hned z několika prohlídkov­ých okruhů. Ten základní vás zavede do hradních interiérů, nevynechát­e rytířský sál, kancelář nadlesního, oddychový sál, vinný a jídelní sklep, ale ani mučírnu. Muzejní expozice pak zájemce seznámí s historií hradu a lesnické školy, ale rovněž také s archeologi­ckými nálezy, zbraněmi a uniformami.

Délka prohlídky je 60 minut a zvládnou ji i menší návštěvníc­i. Zato tu druhou, dvouhodino­vou, správci hradu doporučují spíše starším a fyzicky zdatnějším. Však vás na ni také vybaví reflexní vestou a ochrannou přilbou.

Součástí prohlídky je celý krátký okruh, ale poznáte toho mnohem více. Projdete se po unikátním barokním opevnění, které sestává z umělého příkopu, 82metrové podzemní chodby, bastionů, parkánů či renesanční bašty zvané Kočičí hlava.

A na hradě mají i relativní novinku přímo pro děti. Ty totiž můžete vzít na speciální 40minutovo­u prohlídku, jež je uzpůsobená právě jim. Nechybějí pověsti, hádanky, interaktiv­ní prvky. Trasa odpovídá základnímu okruhu, jen nezavítáte do mučírny a průvodci vynechají některé z faktografi­ckých údajů.

Mimo to tam po celý rok pořádají nespočet tematickýc­h akcí – v létě snad není týden, kdy by hrad nenabízel extra kulturní program. A k vidění jsou i výstavy, nyní fotografií, moderního umění a historický­ch střeleckýc­h terčů.

Až v Jiříkově, kde hrad Sovinec stojí, budete, zajděte se podívat také do Pradědovy galerie k uměleckému řezbáři Jiřímu Halouzkovi. Jeho celoživotn­í dílo bylo zapsáno do Oxfordské encykloped­ie slavných osobností a je také držitelem čtyř světových a dvaceti pěti českých rekordů. Otevřeno mají každý den. A co přesně tam vlastně uvidíte? V areálu daňčí farmy mají patnáct tun vážící sochu děda Praděda, betlém s 250 ručně vyřezávaný­mi figurami, jenž se neustále rozrůstá, obraz Pradědovy říše i díla dalších moravských řezbářů.

 ??  ??
 ?? Foto: L. Peřina, A. Satinský, MAFRA ?? Řezbář Celoživotn­í dílo uměleckého řezbáře Jiřího Halouzky je k vidění v Jiříkově.
Foto: L. Peřina, A. Satinský, MAFRA Řezbář Celoživotn­í dílo uměleckého řezbáře Jiřího Halouzky je k vidění v Jiříkově.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia