Dnes Prague Edition

Cyklista Štybar se chystá na úniky

Jediný Čech na Vueltě

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Původně plánovaný start na Giru mu letos tým zrušil. Z přípravy na Tour se naopak stáhl on sám. A tak se Zdeněk Štybar teprve nyní při španělské Vueltě vrátí na scénu závodů Grand Tour.

Poprvé po patnácti měsících opět podstoupí třítýdenní tuhý test vlastní odolnosti i bojovnosti.

„Zdeněk i Philippe Gilbert mají vlastnosti, které potřebujet­e k etapovým vítězstvím. Po celé tři týdny budou na Vueltě vyhlížet své příležitos­ti,“vyzdvihl roli dvou klasikářsk­ých matadorů Wilfried Peeters, sportovní ředitel jejich stáje Deceuninck-Quick-Step.

Jen na dva dny se Štybar po závodě Binck Bank Tour otočil doma. Dnes odlétá směr Torrevieja. Odtud vyrazí peloton v sobotu na svoji 3 272 kilometrů dlouhou pouť. A hned úvodní týmovou časovku se chce Quick-Step pokusit vyhrát.

V sezoně 2012 byla Vuelta i vaší první Grand Tour kariéry. Jak na tehdejší premiéru vzpomínáte?

Nevěděl jsem, co od toho čekat. I proto jsem se trochu bál chodit do úniků. Ale ještě dnes si jasně vybavuji, jak jsme po třech týdnech přijížděli do Madridu a jak moc emocionáln­í to pro mě bylo. Někteří lidé si předtím pokládali otázku, jestli celý závod vůbec vydržím. A já to zvládl. Byl to velký zážitek.

Teď už se rozhodně úniků bát nebudete, že?

Určitě ne. Při mém posledním startu na Vueltě (v roce 2016) jsem v nich byl asi čtyřikrát. Ani letos se nemíním šetřit. Generálka na Vueltu

Těšíte se? Chyběly vám starty na podnicích Grand Tour? Naposledy jste absolvoval loňské Giro.

Já se vždycky na Grand Tour těším. A Vueltu mám opravdu rád. Není tak vystresova­ná jako Tour a nemá ani tak špatné počasí a dlouhé transfery jako Giro.

Zato má nejvíc hor.

No, to je její jediná vada. Zažil jsem tu i stoupání na Angliru, které je asi ze všech nejhorší. Na spoustu kopců Vuelty nerad vzpomínám. Ale dalo se to přežít. Letos v létě jsem tři týdny trénoval v horách kolem Livigna. Tak doufám, že mi to teď ve Španělsku k něčemu bude.

Vaším nejkrásněj­ším zážitkem z Vuelty je nejspíš vyhraná etapa z ročníku 2013. V Maireně jste ve spurtu porazil svého současného týmového kolegu Gilberta.

Často na ten dojezd s Philem vzpomínáme. On tehdy závodil za BMC a měl na sobě dres aktuálního mistra světa. Takže šlo o cenný skalp.

Letos se s Gilbertem podělíte o příležitos­ti v klasikářsk­ých etapách, bude to tak?

Scénář může být podobný jako minulý týden na Binck Bank Tour. Tam jsem v závěrečné etapě nastoupil, a když mě potom ostatní sjeli, útočil zase Phil. Příště to třeba uděláme opačně. Měli bychom těžit ze situace, že jsme dva profilově stejní závodníci. Prohlížel jsem si itinerář celé Vuelty a takových pět pro nás vhodných etap se na ní najde.

Váš tým neveze do Španělska žádného lídra na přední příčky celkové klasifikac­e. I díky tomu byste měli dostat víc volnosti?

Ano. O nějaké solidní umístění se pokusí mladý Brit James Knox, ale ten bude spíš sbírat zkušenosti. Na sprinty máme Fabia Jakobsena, jenže na Vueltě moc spurtů nebude. Proto věřím, že se přede mnou otevře dost příležitos­tí prosadit se. Formu mám dobrou a startem na Binck Bank Tour jsem ji vylepšil. Do sbírky vítězných etap ze všech závodů Grand Tour mi stále chybí Giro, ale i druhá vyhraná etapa na Vueltě by byla moc příjemná.

Na rozdíl od posledního Gira i Tour jsou klasikářsk­é etapy Vuelty rozprostře­ny do celých tří týdnů. Líbí se vám taková skladba?

Určitě. Vydržíte pak být motivovaný po celé tři týdny. Přece jen, když jsou na Giru prvních deset dní etapy, které vám sedí, a potom v posledním týdnu jen samé hory, působí to negativně na vaši morálku. V takovém případě víte, že v posledním týdnu si už skoro ani nezazávodí­te. Takhle budeme naopak koncentrov­aní až do Madridu.

Škoda, že u toho nebude i váš český parťák Petr Vakoč. Překvapilo vás, že zůstal v sestavě Quick-Stepu jen náhradníke­m?

Překvapilo a mrzí mě to, počítali jsme s Petrem s tím, že tam budeme spolu. Až na poslední chvíli nejspíš tým na pondělní poradě rozhodl, že bude mít Petr jiný program.

Program Vuelty mi nahrává. Budu mít motivaci až do konce.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Zdeněk Štybar při etapovém závodě Binck Bank Tour, v němž obsadil minulý týden celkově 15. místo.
Foto: Getty Images Zdeněk Štybar při etapovém závodě Binck Bank Tour, v němž obsadil minulý týden celkově 15. místo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia