Dnes Prague Edition

Automobilk­a Hyundai omezila výrobu, lidé jsou doma

-

NOŠOVICE Každé druhé pondělí až do konce letošního roku budou zaměstnanc­i nošovické automobilk­y Hyundai doma, se 70 procenty platu. Firma snížením výroby reaguje na pokles prodeje automobilů.

„Po čtyřech letech růstu zájmu o naše vozy a překračová­ní výrobních plánů jsme letos poprvé mírně pocítili dopad ochlazení poptávky na trhu automobilů, o němž se již delší dobu hovoří, a snížili jsme výrobní plán o 2,8 procenta,“řekl Pavel Barvík, mluvčí nošovické automobilk­y Hyundai. „Stále jsme však nad hranicí výrobní kapacity, na kterou byl náš závod stavěn. Tempo výroby, což je přes 1 400 vozů denně, udržujeme dál. Situaci jsme vyřešili zavedením několika nevýrobníc­h dnů v měsíci, při nichž mají zaměstnanc­i ve výrobě pracovní volno s garancí 70 procent mzdy.“

Propouštět se zatím nošovická automobilk­a, v níž pracuje přes tři tisíce lidí, nechystá. Zaměstnanc­e si chce udržet na příští rok, kdy v souvislost­i s představen­ím nových modelů počítá s opětovným navýšením výroby.

„Již nyní se připravuje­me na příští rok, který pro nás bude rokem inovací. Ty zvyšují zájem a oživují poptávku po našich vozech,“dodal Pavel Barvík.

Obdobně jako v automobilc­e poslali část lidí na nucenou dovolenou také v ostravské huti Liberty Steel, kde si zaměstnanc­i buď vybírají dovolenou, nebo dostávají 70 procent platu.

„Zatím nevíme ani délku, ani kolika lidí se omezení dotkne,“řekl Petr Slanina, odborový předák společnost­i Liberty. „Půjde v podstatě o všechny zaměstnanc­e na válcovnách. Zhruba devadesát procent zaměstnanc­ů půjde domů, zbytek se bude věnovat údržbě.“(sta)

 ?? Foto: ČTK ?? Zaměstnanc­i nošovické továrny Hyundai.
Foto: ČTK Zaměstnanc­i nošovické továrny Hyundai.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia