Dnes Prague Edition

Proč oheň? Já spím v autě. Otce a syna dělí i spojí bizarní Dálava

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Rodinný cestopis Martina Marečka Dálava patří k nejlepším dokumentům roku, třebaže zůstává ve stínu životopisn­ých portrétů Miloše Formana či Jiřího Suchého. Představuj­e však docela jinou, pozorovate­lskou disciplínu, kterou jistí dva pilíře: důvěra a náhoda.

Mraveniště? Super

Skoro tři tisíce kilometrů z Brna, kde žijí, musí otec se synem urazit do ruského Divějeva za druhou polovinou bývalé rodiny, chlapcovou matkou a sestrou. Proč se čtveřice rozdělila, vychází najevo postupně ze zpovědi, kterou otec sepisuje pro dcerku, ale vlastně to není podstatné. Jednak jde pouze o jeden úhel pohledu, jednak film dokonale naplňuje úsloví, že cesta je důležitějš­í než cíl. Dálava totiž leží i mezi přerostlým romantikem a zarytým puberťákem, jejichž až překvapivě zábavné i napínavé putování se vyvíjí od války v náznak souznění.

Svým způsobem jsou na zabití oba: otec až dráždivě činorodý, syn naopak okázale trpný, otec s úmornou snahou o bezobsažno­u konverzaci, syn se sluchátky, které sundá z uší, jen aby utrousil: „Co jsi říkal? To přece vím, vím, vím!“

Zatímco tatínek vystupuje jako poslední hippie východní Evropy, jeho potomek se otráveně klátí pro dříví – „Já oheň nepotřebuj­u, spím v autě“a na rodičovo nadšení – „Koukej, mraveniště!“reaguje pouze výmluvně ironickým „Super“.

Nemalý díl bizarnosti přidají ruské kulisy, ale hlavně nečekané okolnosti příjezdu do místa určení, kde se žánr road movie mění v mysteriózn­í detektivku a dojemně zmatení hrdinové v amatérské pátrače. Vůkol to vypadá jako sektářská apokalypsa a uprostřed přízračnéh­o procesí se dvojice s přenosnou stoličkou vyjímá neskonale groteskně.

Ruší jen dva drobné otazníky: zda se některé vtipné situace neinscenov­aly a jestli verze „rozděleni vírou“nebyla jen vedlejší záminkou rozchodu rodičů. Ostatně mladík to shrne věcně: „Mně bylo jedno, s kým zůstanu, hlavně jsem chtěl být v Česku, ne v tomhle Zapadákově.“

 ?? Foto: AČFK ?? Dálava Česko 2019
Cesta do Ruska Otec se synem vyrážejí tisíce kilometrů na východ, aby se setkali se zbytkem rodiny.
Foto: AČFK Dálava Česko 2019 Cesta do Ruska Otec se synem vyrážejí tisíce kilometrů na východ, aby se setkali se zbytkem rodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia