Dnes Prague Edition

Radní chtějí, aby okruh Vlasta vedl tunely

-

PRAHA Radní hlavního města včera schválili projekt dostavby vnitřního silničního okruhu známého jako Vlasta. Nyní bude město žádat o územní rozhodnutí. Plánovaný úsek navazující na Pelc-Tyrolce na tunel Blanka má měřit zhruba deset kilometrů a většina okruhu povede v tunelu.

„Schválili jsme podklad pro dokumentac­i pro územní rozhodnutí dostavby městského okruhu, tedy těch asi 30 procent, které nám zbývají dostavět,“řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě). Kdy bude územní rozhodnutí vydáno, není jasné.

Současné vedení Prahy nechalo původní plán přepracova­t. Veřejnosti jej představil­o v polovině září.

Dospělí lidé se po čase mohou nakazit i navzdory tomu, že v minulosti byli očkovaní. „Za jednu z hlavních příčin návratu pertuse je obecně považováno vyvanutí imunity,“říká Kateřina Fabiánová, odbornice na tuto problemati­ku ze Státního zdravotníh­o ústavu. V Česku proto doporučuje Národní imunizační komise pro dospělé nechat se minimálně jednou za život očkovat proti pertusi společně s očkováním proti tetanu a záškrtu. „Přímý účinek očkování je kombinován s účinkem nepřímým; neočkování jedinci jsou chráněni díky snížení rizika infekce. To je základní princip kolektivní imunity a očkovacích programů,“dodává Fabiánová.

„Zadali jsme, aby dostavba město nedělila na různé oblasti. Mimoúrovňo­vé křižovatky nebudou krátery v daných městských částech, ale naopak příležitos­tí pro novou městotvorn­ou zástavbu. Zároveň má okruh stoprocent­ně plnit svou dopravní funkci,“řekl Scheinherr.

Největší změnou oproti původnímu plánu je prodloužen­í tunelů. Na zhruba desetikilo­metrovém úseku se protáhnou z původních 4,2 kilometru na 8,5 kilometru. Projektant­i se museli vyrovnat s ochranou břehu Vltavy v Povltavské ulici v Praze 8. Auta tam původně měla v jednom směru jezdit po povrchu, nově pojedou v obou směrech tunelem pod Bílou skálou. Na břehu vznikne rekreační oblast. (ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Pod zem Na komplex Blanka naváže projekt Vlasta v oblasti Pelc-Tyrolky. Jeho deset kilometrů má vést převážně pod zemí.
Foto: M. Šula, MAFRA Pod zem Na komplex Blanka naváže projekt Vlasta v oblasti Pelc-Tyrolky. Jeho deset kilometrů má vést převážně pod zemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia