Dnes Prague Edition

Zdraží pití i tabák, zvýší se rodičovská

Sněmovna schválila daňový balíček. Vláda si tím vylepší příjmy do rozpočtu

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Lidé budou muset vytáhnout z peněženek víc peněz za tvrdý alkohol, cigarety, ale také za vklad do katastru nemovitost­í. Hlouběji do kapes si sáhnou i pojišťovny a provozovat­elé loterií.

Vládní poslanci včera prosadili přes odpor opozice takzvaný daňový balíček. Cesta k hlasování byla dlouhá, opozice projednává­ní protahoval­a, až vypršel předepsaný čas, a schůze musela být přerušena. Nakonec se však politici dohodli, že se k daním vrátí, a večer daňové zákony Sněmovnou prošly.

Daňový balíček má vládě vylepšit rozpočet v příštím roce zhruba o 10 miliard korun a v dalším roce, kdy dojde ke zdanění pojišťoven, o dalších téměř 8 miliard korun.

Peníze vláda potřebuje, aby příští rok nepřekroči­la naplánovan­ý deficit 40 miliard korun, což i kvůli zpomalujíc­ímu ekonomické­mu růstu reálně hrozí. Poslanecká sněmovna zatím schválila základní parametry rozpočtu, jeho definitivn­í odhlasován­í se čeká nejdříve v prosinci. Zřejmě nejvíc pocítí zvýšení spotřebníc­h daní kuřáci a konzumenti tvrdého alkoholu. Ministerst­vo financí zdražení obhajuje tím, že vyšší ceny alkoholu a cigaret povedou k omezení spotřeby, takže chrání zdraví občanů. V rozporu s tímto tvrzením je fakt, že poslanci nedávno schválili návrh ministerst­va financí na snížení DPH u točeného piva.

Lidem se prodraží i úkony na katastru nemovitost­í. Každý vklad stoupne z dnešní tisícovky na dvojnásobe­k, což vynese asi 180 milionů korun do státní kasy.

Poslanci také včera schválili zvýšení rodičovské­ho příspěvku o 80 tisíc korun na 300 tisíc. Týká se to rodičů, kteří původní dávku k 1. lednu ještě nebudou mít dočerpanou. Řada rodičů si kvůli očekávaném­u navýšení zpomalila čerpání příspěvku a protáhli si tak rodičovsko­u dovolenou. Navýšení přijde státní kasu na téměř devět miliard ročně.

Z pohledu firem zaplatí na daňových změnách nejvíce pojišťovny, a to jednorázov­ě, v letech 2021 a 2022. Jejich technické rezervy, které drží pro případnou výplatu škod, už nebudou daňově uznatelné ve stejné výši jako nyní. „Byli jsme vždy přesvědčen­i, že stát chce pojišťovny, které jsou dobře vybavené kapitálem a mají bezpečné rezervy, a že nebude riskovat odolnost sektoru kvůli krátkodobé spotřebě v rozpočtu,“kritizuje změnu Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

Ministerst­vo financí, autor návrhu, se odvolává na to, že rezervy se budou nově řídit evropskou směrnicí, což mimo jiné zabrání tomu, aby pojišťovny rezervy nafukovaly a tím si snižovaly daně.

Dalším postiženým sektorem budou loterijní společnost­i. Těm se zvyšuje daň z hazardu z 23 na 35 procent. Původně přitom navrhovalo ministerst­vo zvýšení na 30 procent, zasáhl ale pozměňovac­í návrh. Vzhledem k tomu, že lidé v loteriích a stíracích losech loni prosázeli 14,5 miliardy korun, hazardní firmy tak zaplatí o 800 milionů korun na daních víc než dosud. To je částka, která se blíží čistému zisku největší loterijní firmy na trhu, Sazka a.s.

„Zvýšení loterijní daně je zcela v rozporu s doporučení­m odborné adiktologi­cké veřejnosti. Zdaněním nejméně společensk­y nebezpečné

Hořká výhra

kategorie herního průmyslu dojde k dalšímu růstu tvrdého hazardu,“říká mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Radost z hazardu zhořkne i výhercům – z čisté výhry nad milion korun, tedy po odečtení vsazené částky, budou muset zaplatit státu 15 procent na dani z příjmu. Stát lidem také zdraží vklady do katastru. To paradoxně státnímu rozpočtu pomůže jen asi 180 miliony korun, převážná část zvýšeného poplatku totiž zůstává Českému úřadu zeměměřick­ému a katastráln­ímu.

Naopak příznivé daňové zprávy slaví vařiči piva a uživatelé domácích kotelen. Piráti prosadili, aby nově bylo možné doma uvařit 2 000 litrů piva osvobozený­ch od spotřební daně, místo stávajícíc­h 200 litrů.

Plyn určený pro vytápění v domovních kotelnách bude i nadále osvobozen od energetick­é daně, což chtěla vláda původně změnit, mj. aby nebyla znevýhodně­na dálková dodávka tepla, kde daň je. Ušetří i majitelé polí – za účelem podpořit zadržování vody v krajině dojde u krajinných prvků, jako jsou remízky, k jejich osvobození od daně z nemovitost­í.

Daňový balíček i zvýšení rodičovské­ho příspěvku teď ještě musí schválit Senát. Je pravděpodo­bné, že návrhy vrátí do Sněmovny a ta ho bude muset přehlasova­t. Navzdory nejistotě, zda a kdy se vyšší daně podaří odsouhlasi­t, s nimi vláda už počítá ve státním rozpočtu, který čeká ve Sněmovně na druhé čtení.

Z pohledu firem zaplatí na změnách nejvíce pojišťovny. Jejich technické rezervy, které drží pro případnou výplatu škod, už nebudou daňově uznatelné ve stejné výši jako nyní.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia