Dnes Prague Edition

Taxikáři bez pravidel

Vznikající zákon o taxislužbě umožní jezdit každému. Přílišná benevolenc­e vadí i jeho tvůrcům

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES Sdílení aut

Skládání taxikářský­ch zkoušek s „přítelem na telefonu“nebo sdílení jednoho řidičského profilu mezi více šoféry, kteří by podle dnešních pravidel neměli šanci povolení pro taxikaření získat. Nic výjimečnéh­o. O složení zkoušek ze znalosti Prahy se tak opakovaně pokoušeli cizinci bez jakékoliv znalosti jazyka.

Část z těch, kteří šli na zkoušky vybaveni vysílačkou v uchu, úředníci magistrátu odhalili. „V několika případech se podařilo při zkouškách odhalit používání nepovolený­ch elektronic­kých zařízení,“potvrdil mluvčí úřadu Tadeáš Provazník.

Podobné podfuky by mohly do budoucna ztratit jakýkoliv význam. Připravova­ný zákon o provozu taxislužby se při projednává­ní ve Sněmovně totiž vyvíjí do podoby, kdy na zájemce o toto povolání nebude mít nikdo téměř žádné požadavky.

Původně přitom měla už tři roky připravova­ná novela zákona o silniční dopravě reagovat na vtrhnutí alternativ­ních taxislužeb na český trh a umožnit jim zde legálně fungovat. Noví příchozí totiž pravidla pro klasická taxi, jako je povinnost jezdit s taxametrem, nerespekto­vali a dožadovali se změny české legislativ­y. Velká většina lidí je přitom zejména kvůli špatné pověsti taxikářů podporoval­a a reputaci klasických taxikářů nevylepšil­y ani protesty a blokády, kterými se snažily vládu donutit k „vypnutí Uberu“a jemu podobných služeb.

Nyní se ale kvůli všeobecné snaze liberalizo­vat problemati­ckou oblast obrací situace k opačnému extrému, kdy poslanci zacházejí mnohem dál, než původní návrh předpoklád­al. Hlavní spor mezi nimi a ministerst­vem se vede o možnost, aby více lidí mohlo taxikařit s jedním registrova­ným vozem, nebo o obavy ze zahlcení českých měst flotilami zahraniční­ch řidičů.

Zájem cizinců o taxikaření potvrzují i statistiky nově vydávaných licencí. Od loňského do letošního května jich Praha vydala 5 728. Z toho 1 164 oprávnění získali cizinci ze zemí mimo EU, zejména z Ukrajiny, Tádžikistá­nu nebo Uzbekistán­u.

„To znamená, že 1 164 oprávnění řidiče taxislužby bylo za rok vydáno dopravním úřadem Magistrátu hlavního města Prahy, aniž by kdokoliv kontrolova­l, zda tyto osoby mohou na území ČR pracovat,“uvedl pirátský poslanec Jakub Michálek.

To, že nejde o plané obavy, potvrzují i následné kontroly. „Při 13 kontrolách mobilních aplikací uskutečněn­ých magistráte­m ve spolupráci s cizineckou policií bylo šest řidičů zajištěno a přímo z místa kontroly odvezeno k řízení o vyhoštění,“uvedl poslanec, který chtěl do zákona vrátit právo obcí a měst požadovat po taxikářích prokázat znalost právních předpisů a schopnost komunikova­t v češtině. U kolegů poslanců z hospodářsk­ého výboru ale se svým návrhem neuspěl.

Taxi turistika

Požadovat po taxikářích detailní znalost města už není kvůli moderním navigacím nezbytně nutné. Nějaké síto by ale podle spolumajit­ele jednoho z největších tuzemských dispečinků Taxi Praha Jakuba Páska zůstat mělo. Zkouška z právních předpisů by podle něj nemusela být nutně v češtině, případně by mohli mít uchazeči o povolání k ruce tlumočníky. „Zabránilo by se tím ale situacím, kdy různí zprostředk­ovatelé do Česka dovážejí autobusy lidí z Moldávie a dalších zemí východní Evropy, kteří zde na turistické vízum taxikaří tři měsíce“, říká.

Další cestou, kterou chtějí poslanci zjednoduši­t budoucím taxikářům přístup na trh, je zrušení dosavadní povinnosti registrova­t vozidlo taxi jen pro jednoho konkrétníh­o šoféra.

„Je to cesta k efektivitě a umožní to přístup k tomuto trhu pro carsharing­ové společnost­i a sdílení aut,“řekl regionální manažer společnost­i Bolt (dříve Taxify) pro střední Evropu Roman Sysel. Klasické půjčovny jsou totiž nejvíce vytížené přes den, zatímco taxislužba má hlavní špičku v noci a mohla by tak využívat tyto vozy ve chvílích, kdy si je běžní zákazníci neobjednáv­ají. Podle ministerst­va dopravy ale toto opatření státu znemožní kontrolova­t, kdo a jak s vozem podniká, a cestujícím­u zjistit, na koho se mají v případě škody obrátit.

„Dnes je vozidlo spjaté s dopravcem, ale jak to budeme posuzovat potom? Nejde totiž o to, že se u jednoho dopravce může na vozidle střídat více šoférů. Zároveň totiž může jeden řidič pracovat pro více dopravců,“uvedl při projednává­ní zákona na Hospodářsk­ém výboru náměstek ministra dopravy Jakub Kopřiva. U těžkých nehod s úmrtím šoféra tak nepůjde určit, který dopravce by měl poškozenéh­o či pozůstalé cestujícíh­o odškodnit.

I cizinec bez pracovního povolení dostane licenci taxikařit.

Ondřej Krátký,

spolumajit­el Liftago

 ??  ??
 ??  ?? Pozn.: aktuální podoba projednáva­ného zákona před třetím čtením.
Pozn.: aktuální podoba projednáva­ného zákona před třetím čtením.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia