Dnes Prague Edition

Fialův boj s „blbou náladou“

Volební preference ODS stagnují, či dokonce klesají. Předseda Petr Fiala z toho čím dál častěji začíná vinit všechny okolo včetně médií. A členům strany nezbývá než čekat na zázrak.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Na začátku listopadu zveřejnil předseda ODS Petr Fiala na sociální síti pozoruhodn­é video. Divoce v něm gestikuluj­e rukama a poněkud monotónně si stěžuje, že předkládaj­í návrhy, jež jsou shazovány ze stolu, upozorňují na problémy země, ale dostali nálepku Antibabiš.

„Tak teď je čas přijmout hozenou rukavici. Žádný Antibabiš, ale Nebabiš. A my jsme Nebabiš,“deklamuje Fiala a vypočítává, co vše by ODS dělala jinak a lépe. Celé půldruhé minuty trvající video působí zvláštně. Jako by se v něm mísilo zbytnělé sebevědomí s frustrací, že mu házejí klacky pod nohy. Jeden z kolegů to shrnul: „Nejsmutněj­ší český youtuber to nevzdává!“

Mezitím vyšla trojice předvolebn­ích průzkumů preferencí za měsíc říjen. Ve volebním modelu CVVM skončili občanští demokraté třetí v pořadí se ziskem 13,5 procenta. Podle agentury Median by je volilo jedenáct a půl procenta lidí. No a agentura STEM jim přiřkla deset a půl procenta hlasů. Nejméně od posledních voleb do Poslanecké sněmovny před dvěma lety, kdy ODS skončila druhá za hnutím ANO s 11,3 procenta.

Vlastně nejde o ten či onen průzkum a o to, zda v něm vyjde o procento méně či více. Zvlášť když jsme se v minulosti mohli hned několikrát přesvědčit, že se agentury často mýlí v mnohem větších řádech. Jde spíše o trend, kterým je, že se preference ODS dlouhodobě nehýbou. A pokud, tak v rámci statistick­é chyby.

Posledními skutečnými byly květnové eurovolby, v nichž ODS skončila druhá se ziskem čtrnácti a půl procenta hlasů. Evropské volby jsou přitom značně specifické. Zaprvé lidé z celé republiky volí jednu kandidátku. Zadruhé se letos konaly v atmosféře, kdy z nich opozice udělala téměř plebiscit o Andreji Babišovi čelícímu sérii demonstrac­í ve vyostřené atmosféře okolo kauzy Čapí hnízdo.

Přesto ANO dosáhlo o šest procentníc­h bodů lepšího výsledku, přičemž dle následujíc­ích průzkumů zůstala zhruba třetina jeho voličů doma. Oproti tomu u ODS se dá předpoklád­at, že většina jejích tradičně disciplino­vaných voličů přišla.

Pretoriáni vs. pragmatici

Většina občanských demokratů si dobře uvědomuje, co nedávno řekl MF DNES europoslan­ec Alexandr Vondra. „Jsme dvě volební období v opozici a vidina třetího pro tu stranu logicky není lákavá.“Jenže jim nezbývá než přihlížet dalším a dalším kouskům „nejsmutněj­šího youtubera“a čekat, jak se to celé vyvrbí. Respektive, zda se nestane zázrak.

Dnešní ODS totiž tvoří dvě skupiny lidí. Obě mají společné, že respektují roli Petra Fialy při obnově a stabilizac­i strany po krachu éry Petra Nečase v roce 2013.

První skupina má k předsedovi až pretoriáns­ký vztah. V jeho politické vizi nevidí skuliny, ODS dělá dobře, když odmítá Babiše a dohaduje se s opozičními stranami na vytvoření předvolebn­í koalice, ačkoli by to dle průzkumů nedalo 50 procent hlasů.

Tato politika – provázená příklonem ke středovému progresivi­smu – prý zákonitě musí vést k převzetí vlády ve chvíli, kdy lidem konečně dojde, že je Babiš zlý oligarcha. Každý, kdo tento pohled a úspěchy ODS zpochybňuj­e, je buď nepřející ignorant, anebo rovnou zaplacený trouba.

Druhá – pragmatičt­ější – skupina v ODS vidí, že dosavadní snažení k ničemu příliš nevede. Z Fialových často velkohubýc­h prohlášení typu „budu premiérem“mají buď rovnou legraci, anebo si o tom myslí svoje. Zároveň si to ale říkají jen mezi sebou a nikdy by to nepřiznali veřejně. Zaprvé kvůli Fialovým zmiňovaným zásluhám za obnovu ODS. Zadruhé prostě proto, že „pretoriánů“je v ODS pořád ještě víc a nikdo nechce dopadnout jako ze strany vyloučený Václav Klaus junior.

Za této situace začíná v ODS postupné hledání vnějšího nepřítele. „Babiš na nás útočí, že nenabízíme nic, jen Antibabiš. Přebírají to od něj i někteří komentátoř­i. Je to neskutečná lež, člověk musí být hodně nevšímavý nebo zabedněný, aby tuto kartu proti opozici vytáhl,“stěžuje si Fiala.

„Už mě opravdu nebaví, jak se média a různí komentátoř­i a pseudokome­ntátoři spolupodíl­ejí na propagandě Andreje Babiše. Už mě opravdu nebaví řeči o tom, jak je opozice slabá a bezradná,“píše jindy a pro jistotu přidává „fakta“.

„ODS skončila v parlamentn­ích volbách 2017 druhá. V roce 2018 jsme výrazně uspěli ve volbách komunálníc­h (např. vítězství v Praze), zvítězili ve volbách senátních a následně získali post předsedy Senátu. Na jaře tohoto roku jsme skončili druzí ve volbách do Evropského parlamentu, zdvojnásob­ili počet mandátů, ztrojnásob­ili počet hlasů,“napsal v době zveřejnění posledních nelichotiv­ých průzkumů. „Přesto se média neustále snaží šířit blbou náladu řečmi o stagnaci a ztrátě dechu opozice. A to jak babišovská, tak bohužel i ta, která se ráda stylizují do role médií nezávislýc­h. Nepodléhej­me tomuto falešnému mediálnímu obrazu,“dodal.

Za pár týdnů bude na kongresu ODS Petr Fiala opět zvolen předsedou na další dva roky. Místopředs­edy se opět stanou jen ti, které si tam bude přát. I tím si ještě občanští demokraté musí projít. Teprve pokud se pak nestane zázrak a Fiala se za dva roky nestane premiérem či alespoň neudělá koalici s vítězem voleb (nejspíš tedy Babišem), začne se psát nová kapitola historie ODS. Do té doby nezbývá než sledovat předsedova čím dál bizarnější videa.

Petr Fiala bude zvolen předsedou na další dva roky. Až pak se začne psát nová historie ODS.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia